O elevă de la liceul Negruzzi a câştigat competiţia “O zi Primar”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/11/2013

Concursul de eseuri “O zi Primar pentru Iaşi, Capitală Culturală Europeană”, iniţiat de Primăria Iaşi, a ajuns la final. Marţi, 19 noiembrie, şefii Primăriei i-au premiat pe elevii care au scris cele mai originale şi mai creative eseuri.

“Cred cu tărie în ieşeni”

Primul loc a fost câştigat de Ecaterina Ursache, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Costache Negruzzi” cu eseul “Cultură pentru o viaţă mai bună!”. “Cred cu tărie în oraşul meu, cred cu tărie în ieşeni, dar mai ales îmi las speranţa în conducerea acestui leagăn simbolic al culturii româneşti, că anul 2021 ne va aduce pe merit titlul de Capitală Culturală Europeană! Este un proiect ambiţios care poate însemna pentru noi un nou început”, a afirmat Ecaterina Ursache, câştigătoarea concursului de eseuri.

o zi primar (20)Primarul Gheorghe Nichita şi Ecaterina Ursache (foto)

Gazda evenimentului, primarul Gheorghe Nichita a apreciat eseurile tinerilor. “Aşa cum mă aşteptam, toate eseurile trimise au fost de foarte bună calitate, fiindu-ne greu să jurizăm şi să alegem câştigătorul. Am rămas plăcut impresionat de interesul manifestat de tineri faţă de dimensiunea culturală a Iaşului, semn că această trăsătură a oraşului nostru le este binecunoscută şi nu reprezintă pentru ei o noţiune abstractă. Le mulţumesc atât lor, cât şi profesorilor coordonatori care continuă să le încurajeze pasiunea pentru artă şi cultură”, a afirmat Gheorghe Nichita, edilul şef.

Cultură pentru o viaţă mai bună

Lucrarea Ecaterinei Ursache a reliefat locul pe care trebuie să-l joace în viaţa culturală a Iaşului pietonalul Ştefan cel Mare, strada Lăpuşneanu şi zona Copou. De asemenea, ea a subliniat importanţa artei pentru tineri. Iată câteva fragmente din eseul tinerei:

“(…) Iaşul a fost considerat mereu o matcă a celor mai remarcabili oameni de cultură ai României, un sfânt pământ, binecuvântat de Dumnezeu, bogat în aşezări monahale, un teritoriu încărcat în tradiţii şi folclor cu nenumărate legende şi mituri ce au lăsat sub patina timpului un aer fascinant, ce ne va provoca mereu spre descoperire. Timpul i-a oferit numeroase etichete ca Iaşul marilor iubiri sau a marilor destine, mica Romă sau oraşul celor şapte coline. Mustind în atâtea secole de tradiţie, cunoaştere şi devenire nu pot decât să încurajez dezvoltarea proiectelor de orice fel pentru ca ieşenii să facă un pas important pentru recunoaşterea acestui superb oraş la nivel european. Acest roman de istorie numit Iaşi trăieşte azi din amintiri. Este rândul nostru să îi redăm gloria de altădată. (…)

Când spun Iaşi îmi vin în gând atât de multe nume sonore precum Grigore Ureche, Miron Costin, Gheorghe Asachi, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Octav Băncilă, A.D. Xenopol, Mihail Sadoveanu şi mulţi, mulţi alţii… Tot la Iaşi Mihai Viteazul a înfăptuit la 1600 unirea celor trei ţări româneşti. Iaşul a dat semnalul revoluţiei de la 1848, la Iaşi s-a dansat hora Unirii Mari întemeiată de Alexandru Ioan Cuza, aici s-a înfiinţat Junimea, aici se află un puternic centru universitar de la 1860 până în prezent, aici a fost, este şi va fi cu alte cuvinte un “nod” cultural în istoria României de ieri şi de azi (…)

Iaşul ar trebui să se împartă pe mai multe regiuni care să ilustreze anumite perioade sau valori unanim promovate astfel încât:

Zona Palatului Culturii ar putea fi amenajată încât să reproducă „parfumul” vechi al urbei.  Reconstituirea unui crâmpei din Iaşul de altădată se va realiza prin amplasarea unor corturi cu diverse meşteşuguri, eventual expoziţie cu vânzare de obiecte ale artizanilor şi cursuri pentru toate vârstele în ţesut, olărit, brodat, pictură pe lut, sculptură în lemn etc. De asemenea personalul ar trebui îmbrăcat în costume de epocă, programul artistic constând în dansuri specifice, turniruri, lupte medievale, expoziţii de arme şi concursuri de tras cu arcul. Pe parcursul evenimentului s-ar putea organiza timp de trei seri baluri de caritate în sala mare a Palatului Culturii. Ţinutele ar trebui şi ele să fie în temă, atmosfera fiind întreţinută de orchestra filarmonicii pentru a întregi tabloul de epocă. Evenimentul va avea ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Iaşi. O capitală culturală oferă!

Artera pietonală Ştefan cel Mare, loc de relaxare şi promenadă ar trebui sa fie un spaţiu de manifestare a tinerelor valori în care un weekend pe lună să se organizeze spectacole şi expoziţii în aer liber ale elevilor şi studenţilor pe diverse domenii, pentru a-i promova pe de o parte şi pe de altă parte de a le oferi ieşenilor oportunitatea de a cunoaşte şi de a interacţiona cu noua generaţie. O capitală culturală promovează!

Strada Lăpuşneanu ar trebui restaurată oferindu-i un aer boem, prin renovarea Galeriilor de Artă, clădirilor, Cinematografului Republica dar şi a drumului în sine. Această activitate consider că ar fascina omul modern prin prezentarea mobilierului, obiectelor de artă, obiectelor decorative din secolele trecute ajutându-l să descopere o lume aparent uitată printre paginile prăfuite ale cărţilor. S-ar putea face seri de filme documentare despre personalităţile româneşti cultivând astfel sentimentul naţional. O capitală culturală observă şi analizează!

Zona Copoului romantică prin definiţie, străjuită de teii înmiresmaţi ar putea reprezenta la fiecare început de toamnă un punct de întâlnire al elitelor cu scriitori, pictori, actori, profesori, elevi, studenţi în care s-ar organiza simpozioane, prezentări de carte, dezbateri pe diverse teme de cultură ce ar aduce astfel omul mai aproape de frumos într-un dialog dornic sa provoace publicul ieşean la artă şi ştiinţă, aşadar la cunoaştere indiferent de vârstă. O capitală culturală doreşte să înveţe!

Teatrul Naţional Iaşi în colaborare cu Opera Română ar putea organiza în aer liber an de an concerte tematice de Crăciun şi Paşti care să introducă Iaşul în atmosfera celor mai importante sărbători de peste an. O capitală culturală celebrează momentele speciale!

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, lăcaş de o intensă spiritualitate şi frumuseţe, ar trebui să demareze un proiect cu titlul “Importanţa religiei în formarea omului” prin care să organizeze adunări lunare pe diverse teme propuse sau votate de către ieşeni pe site-ul primăriei, având ca scop cultivarea unei conştiinţe creştine. O capitală culturală se dezvoltă în armonie!”

Ecaterina Ursache îşi încheie lucrarea cu un îndemn adresat ieşenilor: “Curajul de a transforma un vis în realitate stă în mâinile tale! Tu poţi fi schimbarea pe care vrei să o vezi! Gândeşte global, acţionează local!”

Implicarea tinerilor

La concurs au participat peste 70 de elevi din care 13 au fost premiaţi, obţinând note peste 8.50. Concursul de eseuri a fost adresat elevilor din învăţământul preuniversitar. Municipalitatea a organizat manifestarea “O zi Primar pentru Iaşi, Capitală Culturală Europeană” în cadrul Săptămânii Europene a Democraţiei Locale (SEDL). Deoarece anul 2013 este dedicat cetăţeniei active pentru ţările membre ale Uniunii Europene, în cadrul SEDL au fost abordate problemele de participare a cetăţenilor la viaţa publică, cu o atenţie deosebită pe implicarea tinerilor.

Premiile au constat în:

  • Locul I – 200 lei + invitaţie la spectacolul de balet Cenuşăreasa – Opera Naţională Română Iaşi
  • Locul II – 100 lei
  • Locul III – 80 lei
  • Menţiune – 50 lei

Pentru toţi premianţii:

  • Diplome
  • Set de pixuri
  • CD – Iaşi, memoria unei capitale
  • CD – 600 de ani de istorie la Iaşi
  • Invitaţii la spectacolele Ateneului Tătăraşi stagiune 2013 – 2014

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*