Noutăţi privind acţiunile sociale desfăşurate cu ocazia Sărbătorilor de Paşte

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/04/2012

Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară a identificat anumite categorii de persoane cu risc crescut de marginalizare socială, pentru care şi-a propus luarea unor măsuri de sprijin, precum şi acordarea unor ajutoare de urgenţă în bani sau cu titlu de tichete valorice sociale, în temeiul H.C.L. nr. 240/29.07.2011 privind modificarea şi completarea H.C.L. nr.434/2008 privind reglementarea acordării ajutoarelor de urgenţă şi ajutoarelor de înmormântare. În acest sens, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Primăria Municipiului Iaşi,  prin Direcţia de Asistenţă Comunitară acordă ajutoare de urgenţă astfel:

1. Carnete cu tichete valorice sociale (carnet cu 5 tichete a câte 10 lei/tichet – 50 lei/carnet)

Din data de 4 aprilie 2012 a început distribuirea ajutoarelor de urgenţă acordate din bugetul local al municipalităţii ieşene  sub formă de TICHETE VALORICE SOCIALE, cu ocazia Sărbătorilor de Paşte .

În perioada 04 aprilie 2012 – 10 aprilie 2012 au fost eliberate tichete sociale pentru un număr aproximativ de 11.000 pensionari, din totalul estimat de 21.000 beneficiari.

Fiecare pensionar cu pensia până la valoarea de 700 lei inclusiv beneficiază de un carnet cu 5 tichete valorice sociale, cu o valoare totală de 50 lei, fiecare tichet social având valoarea de 10 lei. Eliberarea carnetelor se face prin unităţile de asistenţă socială din subordine şi prin centrele de cartier ale municipalităţii, aceste puncte de distribuire fiind stabilite în funcţie de domiciliul pensionarilor.

Pentru ridicarea carnetelor, beneficiarul se va prezenta la punctele de distribuire cu buletinul sau cartea de identitate şi cu cuponul de pensie, în original şi în copie, documentul în copie urmând a fi anexat la lista cu beneficiarii de tichete sociale.

2. Ajutoare de urgenţă în bani – 100 lei/persoană

Grupul ţintă este reprezentat de persoanele singure, persoanele cu handicap mediu, grav şi accentuat, precum şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap mediu, grav şi accentuat (familii)

Condiţii de acordare: Venitul net pe lună – 700 lei/persoană, cereri depuse până pe data de 12 aprilie 2012, evaluarea solicitărilor prin anchetă socială.

Numărul estimat al beneficiarilor este de aproximativ 4.000, iar acordarea ajutoarelor s-a făcut începând cu data de 6 aprilie 2012 prin mandat poştal.

Referitor la beneficiarii de ajutoare de urgenţă acordate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară doreşte să aducă în atenţie faptul că aceştia vor fi incluşi o singură dată în cadrul acţiunilor sociale şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data evaluării socio-economice realizate prin serviciile de specialitate.

Informaţii suplimentare privind modalitatea de distribuire a carnetelor cu tichete sociale pentru pensionari, precum cele privind  acordarea de ajutoare de urgenţă în bani vor fi comunicate periodic în mass-media locală, la centrele de informare de cartier, la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi (str. Mitropolit Varlaam nr. 54 şi şos. Naţională nr. 43) şi pe site-ul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi (www.dac-iasi.ro).

Punctele  de distribuire a carnetelor cu 5 tichete valorice sociale:

1. Căminul de Pensionari “Sf. Cuv. Parascheva” cu sediul în str. Codrescu nr. 6 –   pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul /zona COPOU;

2. Cantina de Ajutor Social  cu sediul în str. Sf. Andrei nr.70 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul / zona CENTRU;

3. Direcţia de Asistenţă Comunitară, la sediul din şos.Naţională nr.43 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartier /zona  PODU ROŞ;

4. Centrul de Cartier Nicolina cu sediul în str.Petre Ţuţea nr.2 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierele/zona NICOLINA – FRUMOASA;

5. Centrul de Cartier Păcurari cu sediul în şos.Păcurari nr.34 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul/zona PÂCURARI;

6. Centrul de Cartier Tătăraşi cu sediul în str.Vasile Lupu nr.82 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul/zona TĂTĂRAŞI/ METALURGIE;

7. Centrul de Cartier Alexandru cel Bun cu sediul în str.Tabacului nr.1A-  pentru pensionarii cu domiciliul în cartierele/zona ALEXANDRU CEL BUN – GALATA – MIRCEA cel BĂTRÂN;

8. Centrul de Cartier Frumoasa cu sediul în bld.Poitiers nr.20-22 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul/zona BUCIUM ;

9. Centrul de Zi “Prichindel” cu sediul în str. Plăieşilor nr.9 – pentru pensionarii cu domiciliul în cartierul/zona DACIA;

PROGRAM: ZILNIC, LUNI – VINERI, interval orar : 08,00-16,00 (Excepţie – prima zi de Paşte, 16.04.2012, care este zi nelucrătoare prin lege);

NOTĂ:

  1. După primirea carnetelor, fiecare beneficiar este rugat să verifice numărul tichetelor sociale (să existe 5 bucăţi). După părăsirea centrului de distribuire, personalul desemnat cu această activitate nu poate fi tras la răspundere pentru eventualele probleme sesizate de către pensionari.
  2. Carnetul cu 5 tichete valorice sociale este valabil până la data de 31 decembrie 2012!
  3. Perioada maximă de distribuire a carnetelor este de 90 de zile de la momentul demarării acţiunii (4 aprilie 2012).

Peste 250 de firme din Iaşi acceptă tichetele sociale

Municipalitatea ieşeană a achiziţionat tichetele sociale acordate persoanelor aflate în dificultate de la cei 2 mari operatori de tichete sociale care există în judeţul Iaşi, Cheque dejeuner şi Sodexo-pass, aceştia având la nivelul municipiului peste 250 de firme partenere.

Astfel, reţeaua Checque dejeuner deţine 352 de magazine, iar reţeaua Sodexo-pass are 256 de magazine în care pensionarii pot achiziţiona diferite bunuri alimentare sau medicamente.

De menţionat că niciunul dintre operatorii de tichete nu au în lista lor lanţuri internaţionale de retail-en gross de tipul Carrefour, Kaufland, Metro sau Selgros, acest fapt reprezentând un avantaj şi pentru micii operatori economici autohtoni din Iaşi.

Lista completă a magazinelor care acceptă tichetele sociale se găseşte la sediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi (str. Mitropolit Varlaam nr. 54 şi şos. Naţională nr. 43) şi pe site-ul www.dac-iasi.ro.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*