Noul PUG al Iaşului, lansat în dezbatere publică la Palatul Roznovanu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/05/2014

Marţi, 6 mai, Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit prezentarea succintă a noului Plan Urbanistic General al Iaşului, proiect care va fi supus dezbaterii publice în următoarele 30 de zile. Liniile generale ale PUG au fost expuse de către arhitecţii Gheorghe Hereş din Iaşi şi Arpad Zachi, lector al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, ambii având contribuţii substanţiale la elaborarea planului.

Intravilanul Iaşului, extins cu 15%

În expunerea sa, Arpad Zachi a subliniat potenţialul de dezvoltare urbană al Iaşului, punând accent pe protejarea şi punerea în valoare a zonelor istorice şi peisagistice. „În noul PUG, am propus extinderea cu 15% a intravilanului Iaşului, cât am putut de mult pe suprafaţa administrativă a municipiului, realizând o croială urbană care va fi dezvoltată ulterior, în funcţie de necesităţi. În urma studiilor noastre, s-a conturat o idee majoră legată de viziunea urbanistică a Iaşului. Pe de o parte, există Iaşul cultural, universitar, centru de excelenţă în cercetare şi învăţământ, pe de altă parte, avem Iaşul ca depozitar al unei tradiţii culturale foarte consistente. Astfel, din punct de vedere urban, realizarea pietonalulul Ştefan cel Mare a fost o idee foarte bună. După părerea mea, zona pietonală centrală ar putea fi extinsă şi mai mult”, a spus Arpad Zachi.

conf pug 01

PUG, vechi şi nou

Arhitectul Gheorghe Hereş a evidenţiat îmbunătăţirile pe care noul PUG le aduce comparativ cu cel precedent. „Vechiul PUG al Iaşului era o idee frumoasă, dar total nerealistă. Aş aminti doar două elemente fundamentale. În primul rând, Pasajul Tătăraşi a fost o idee utopică. A doua problemă majoră care a blocat dezvoltarea Iaşului a fost acea stradă ocolitoare care ar fi pornit din dreptul Liceului Naţional, prin cartierul Sfântul Andrei, spre Palat, reîntorcându-se spre centru pe axa Str. Anastasie Panu”, a subliniat Hereş, care a menţionat, în continuare, câteva soluţii urbanistice cuprinse în noul PUG. „Există necesitatea unei legături directe Copou – Gară, care se va face prin noul pasaj Arcu. Apoi, este nevoie de o nouă arteră de cornişă, care să preia traficul care exista înainte pe Bv. Ştefan cel Mare. Legăturile dintre platoul central şi această arteră se vor putea face prin intermediul a două pasaje subterane, unul în zona actualei străzi Colonel Langa, celălalt, eventual, pe sub fostul magazin Materna. Mare provocare a viitorului va fi să valorificăm relieful colinar al Iaşului”, a concluzionat Gheorghe Hereş.

conf pug 03

Facilităţi pentru investiţii

Primarul Gheorghe Nichita a pus accentul pe importanţa noului Plan Urbanistic General în ecuaţia dezvoltării Iaşului. “Prin discuţiile purtate cu arhitecţii care s-au ocupat de acest PUG, am reuşit să impunem anumite puncte de vedere ale municipalităţii vizavi de noua structură urbană a Iaşului. Acest plan va căuta să asigure o circulaţie auto şi pietonală cât mai fluidă, dar şi un regulament de urbanism cât mai clar şi care să contureze cât mai bine viziunea asupra oraşului. Astfel, investitorii vor şti mult mai bine care sunt liniile de dezvoltare ale Iaşului. De pildă, creşterea regimului de înălţime în noul PUG va facilita investiţii de natură a pune în valoare aspectul colinar al oraşului. Apoi, avem în vedere o serie de pasaje subterane şi supraterane care, odată aprobate prin PUG, vor putea să-şi găsească finanţare prin fonduri europene”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*