Noi proiecte în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/08/2017

Astăzi, 4 august, Compartimentul Centenar al Primăriei Municipiului Iași a organizat o nouă reuniune a Consiliului Director al Programului Centenar. Cu această ocazie, Daniel Șandru, coordonatorul compartimentului menționat, a enumerat cele 30 de direcții tematice majore pe care se vor axa evenimentele din cadrul Programului Centenar și care se vor desfășura până la sfârșitul anului 2019.

Pe lângă reprezentanți ai universităților și instituțiilor de cultură partenere, la eveniment a participat și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, care a anunțat mai multe propuneri de proiecte care vor fi cuprinse în acest program.

„Mă bucur că, pe lângă o serie de evenimente, am reușit publicarea a trei volume științifice dedicate acestuia mare moment istoric, primul fiind lansat în decembrie anul trecut. Vrem să avem evenimente care să conteze, care să rămână în memoria tuturor românilor. Vom face un parteneriat la nivel general, în care, pe lângă acțiunile instituțiilor, să implicăm și organizațiile neguvernamentale și chiar și societățile private. Vom avea evenimente realizate în parteneriat cu ambasade, cu entități din străinătate și cu instituții importante la nivel național. De asemenea, vom avea în vederea realizarea de acțiuni, atât în Iași, cât și în afara sa, cu și pentru cei din teritoriile care acum un secol au revenit la Țara Mamă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre proiectele discutate în cadrul ședinței se numără amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Sfatului Țării din Chișinău, lansarea unui apel de proiecte pentru organizațiile neguvernamentale (și care să se refere la evenimente care să se desfășoare majoritar în cadrul Festivalului Internațional al Educației – ediția 2018), înființarea unei piațete în Iași care să îi poarte numele fostului președinte american Woodrow Wilson, organizarea unui summit european pe teme de securitate, transformarea Muzeului Municipal într-un muzeu axat pe rolul Iașului în istoria României în perioada 1916 – 1921, reabilitarea, mărirea și înfrumusețarea Cinematografului Republica (noua denumire a cinematografului sau a noului centru cultural să fie numele Regelui Ferdinand I), realizarea unei hărți electronice a Iașului care să includă și istoria orașului, realizarea unui muzeu în aer liber etc.

Comments

comments

Categoria: Centenar

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*