Noi pași pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2018

Primarul Mihai Chirica a participat joi, 25 octombrie, la sediul Băncii Europene de Investiţii din Bucureşti, la o întâlnire de lucru care a vizat pregătirea cererii de finanţare pe care Ministerul Sănătăţii o va depune la Comisia Europeană pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi.

„A fost o discuţie care a analizat, în detaliu de această dată, structura viitorului Spital Regional de Urgenţă. Au fost cei mai importanţi reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de acest proiect, dar şi cei care supervizează calitatea lui, respectiv Ministerul Sănătăţii, Comisia Europeană, printr-un delegat trimis special de la Bruxelles, consultantul JASPERS, precum şi echipa de proiectare care realizează studiul de fezabilitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform draftului studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenţă va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Construcție și dotări de top

„Din punct de vedere al specialiştilor care se ocupă de acest proiect, Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi va fi competitiv cu orice spital din lume, de pildă din Statele Unite, Turcia sau Austria. Au fost aduse toate elementele de modernitate din punct de vedere tehnologic, dar şi al fluxurilor de circulaţie pentru toţi cei care vor lucra acolo, vizitatori şi în special pentru pacienţi”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Proiectanţii estimează că Spitalul Regional de Urgenţă va ocupa o suprafaţă dsfășurată de cuirca 117.000 de metri pătraţi, în timp ce holul central al clădirii va avea o lungime de 300 de metri, făcând legătura cu diverse compartimente şi specialităţi medicale. De asemenea, spitalul va avea două heliporturi şi toate dotările necesare funcţionării în condiţii critice, asigurând rezerve de apă potabilă, rezervă de apă pentru incendii, precum şi furnizarea de energie electrică şi termică în condiţiile petrecerii unor eventuale accidente care se pot produce din cauze naturale sau antropice.

Ce urmează

În cadrul discuţiilor de la Bucureşti au fost stabilite şi etapele construirii Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi. Astfel, termenul de finalizare a studiului de fezabilitate a fost fixat pentru data de 30 octombrie 2018, iar întocmirea documentaţiei specifice pentru obţinerea fondurilor europene va fi făcută până la finalul acestui an. Etapa de înaintare a documentaţiei către Comisia Europeană este programată în ianuarie 2019, în paralel urmând a fi demarate procedurile tehnice de achiziţionare şi proiectare şi execuţie prognozate pe tot parcursul anului 2019, pentru ca lucrările de construcţie să înceapă efectiv în 2020, urmând să se încheie în 2023.

De asemenea, în cadrul consultărilor s-au discutat şi modalităţile de finanţare pentru acest proiect major de infrastructură medicală, a cărui valoare este estimată la 470 de milioane de euro.

În contextul funcţionării viitorului Spital Regional de Urgenţă, edilul a subliniat faptul că Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi îşi va continua activitatea pentru orice specialitate, cu excepţia celor acute, care presupun intervenţia de urgenţă.

Ce se întâmplă cu Spitalul „Sf. Spiridon”

„Spitalul «Sf. Spiridon» va rămâne o unitate medicală complementară Spitalului Regional de Urgenţă, urmând a prelua pacienţii care nu mai sunt într-o stare acută. De asemenea, vom propune ca spaţiile didactice din «Sf. Spiridon» să fie preluate de Universitatea de Medicină și Farmacie Iaşi. Spaţiile de cult deja au fost deja predate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în timp ce celelalte spaţii lipsite de utilitate vor fi demolate, urmând a trece la reconfigurarea întregii curţi a spitalului”, a mai precizat primarul.

Acesta a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, subliniind aici rolul şi contribuţia Ministerului Sănătăţii la buna derulare a etapelor parcurse până în prezent.

Comments

comments

Categoria: sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*