Noi pași pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenţă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/10/2018

În cursul zilei de joi, 4 octombrie, primarul Mihai Chirica a fost la Ministerul Sănătăţii, unde, împreună cu secretarul de stat Cristian Grasu, coordonatorul proiectului de construire a Spitalelor Regionale de Urgenţă din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, a purtat o discuţie amplă legată de stadiul demersurilor de construire a unităţii spitaliceşti de la Iaşi, dar şi influenţa acesteia asupra activităţii spitalelor deja existente în oraş. La discuții au mai participat reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, ai Direcției de Sănătate Publică Iași și ai Spitalului „Sf. Spiridon”.

„Am discutat despre soarta Spitalului «Sf. Spiridon» în perspectiva construirii Spitalului Regional de Urgenţă, ca un capitol din studiul de fezabilitate privind analiza cost – beneficiu. Această analiză urmăreşte să evidenţieze dacă, prin construcţia noului edificiu, estimat la circa 537 de milioane de euro, se pot economisi bani prin reaşezarea activităţii la Spitalului «Sf. Spiridon», dar şi pentru alte spitale care desfăşoară activităţi în intervenţiile acute. Toate aceste spitale îşi vor reaşeza activitatea în aşa fel încât Spitalul Regional de Urgenţă să fie funcţional. Pe de altă parte, se urmăreşte ca acest nou spital să ajungă la un indice de ocupare a paturilor de peste 85%, ceea ce înseamnă foarte bine din punct de vedere al eficienţei. În momentul de faţă, documentaţia tehnică necesară construirii Spitalului Regional de Urgenţă este finalizată în proporţie de peste 80%, urmând finalizarea analizei cost – beneficiu. De altfel, există deja detalii tehnice pentru fiecare etaj, planşe privind modul de aşezare a saloanelor, sălilor de operaţii, echipamentelor. Cele 850 de paturi sunt împărţite pe centre de specialităţi. Este un nou concept, care nu seamănă cu nimic existent acum în România”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat faptul că Spitalul „Sf. Spiridon” va prelua activitatea pe care nu o poate susţine Spitalul Regional de Urgenţă, atât în ceea ce priveşte continuarea tratamentelor post-traumă, cât şi pregătirea utilizării noilor tehnologii şi a specialiştilor în domeniu.

În context, Primăria Municipiului Iaşi şi-a manifestat disponibilitatea şi intenţia de a prelua Spitalul „Sf. Spiridon” în subordine, iar atât reprezentanţii ministerului, cât şi cei ai spitalului au îmbrăţişat această intenţie.

De altfel, edilul a anunţat că, pe parcursul săptămânilor viitoare, la Iaşi va mai avea o discuţie similară cu cea purtată la Ministerul Sănătăţii.

Comments

comments

Categoria: sanatate

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*