Noi finanţări europene pentru sistemul de termoficare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/12/2015

Consiliul Local s-a întrunit luni, 7 decembrie în şedinţă extraordinară pentru a aviza trei proiecte de hotărâre ce au ca subiect documentaţiile pentru atragerea de noi fonduri europene pentru investiţiile în sistemul centralizat de termoficare. Toate cele trei proiecte au fost aprobate în unanimitate de consilierii prezenţi.

28 milioane euro

consiliul local 7 decMinisterul Mediului a solicitat ca până pe 7 decembrie documentaţia să fie aprobată de Consiliul Local, astfel ca proiectul să poată intra în finanţare. „Este un nou început pentru finanţare europeană şi e bine că dăm drumul la atragerea de noi fonduri într-un domeniu delicat în privinţa politicilor publice naţionale şi europene. De la an la an creştem exigenţa în ceea ce priveşte condiţiile de mediu al sistemului de termoficare”, a precizat primarul interimar Mihai Chirica.

Documentaţiile aprobate de legislativul local vizează un proiect în valoare de 28 milioane de euro fără TVA şi care prevede înlocuirea a 25 km de rețele primare (magistrale de termoficare) și a  50 km de rețele secundare (conducte de distribuție dintre punctele termice și blocuri).

Primii din ţară
Aplicația este prima finalizată de o municipalitate din România pe POIM – Programul Operațional de Infrastructură Mare și este o dovadă a eficienței echipei de proiect din cadrul Primăriei, care a început să lucreze la documentație încă din această primăvară, anticipând lansarea proiectelor pe noul cadru de finanțare europeană 2014 – 2020.

Acest nou proiect european arată continuitatea investițiilor majore realizate în sistemul centralizat de termoficare în ultimii ani atât de partenerii de la Veolia Energie Iași care au înlocuit 13 km de conducte în ultimii trei ani din fonduri proprii, depășind astfel obligația de investiții pentru această perioadă asumată prin contractul de concesiune semnat cu Primăria Municipiului Iași, cât şi de municipalitate cu fonduri europene.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*