Noi expoziţii organizate de Clubul Fotografilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/05/2018

Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași a găzduit marţi, 8 mai 2018, vernisajul expoziţiei de fotografie „Strada altfel”.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Fotografilor Iași şi de Grupul PhotoTeam, iar lucrările, semnate de către Eli Driu, Cornel Hlupina, Denis Malciu, Mirela Momanu, Florin Stanca și Sorin Suciu, sunt expuse până pe 25 mai 2018, în Galeria de Artă „La Gard” şi în Galeria de artă „Labirint” ale Casei de Cultură din Parcul Copou.

În deschidere, Cristian Ţibu, moderatorul întâlnirii, a amintit câteva date despre Clubul Fotografilor Iaşi şi despre activitatea acestuia, iar apoi i-a prezentat pe doi dintre expozanţi: Cornel Hlupina şi Florin Stanca, prezenţi la vernisaj. Cornel Hlupina a amintit pentru început cum s-a născut ideea înfiinţării grupului fotografic de creaţie PhotoTeam. „La început, grupul din care am făcut parte (Bucureştiul meu drag) era enorm de mare, fiind în turele foto de pe străzi în jur de 30 de oameni. Fotografiam tot ce mişcă pe stradă. Imaginile din fiecare excursie erau încărcate pe un site. Printre ei mă aflam alături de Mirela Momanu şi de Dan Moruzan. Dan Moruzan, care nu mai este membru PhotoTeam, voia ceva mai mult decât mersul pe stradă şi fotografiatul prin pasul unui turist. Ne-a întrebat dacă nu dorim să înfiinţăm un grup mai restrâns de creaţie care să facă fotografie. Dan Moruzan nu şi-a propus iniţial să realizeze fotografie de stradă. În anul 2011, am anunţat grupul şi i-am făcut o pagină de Facebook, iar în scurtă vreme s-a lansat şi un site. La o perioadă de timp, ne propuneam câte o temă. Mediul în care am început să fotografiem a fost strada. O primă expoziţie de fotografie a fost organizată în anul 2013, iar în anul 2015 ne-am gândit că este bine ca imaginile să rămână într-un album, realizat din fonduri proprii într-un tiraj de 200 de exemplare”, a spus Cornel Hlupina. După vizionarea fotografiilor din expoziţie, Florin Stanca a împărtăşit celor prezenţi la eveniment experienţele pe care le-a trăit de-a lungul celor aproape zece ani de când fotografiază. În acelaşi timp, s-a făcut referire la subiectele unor imagini expuse, cuprinse în albumul PhotoTeam – „Un cincinal pe stradă”. (Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi).

De asemenea, Şcoala „Ion Creangă” din Iaşi a găzduit miercuri, 9 mai 2018, vernisajul expoziţiei de fotografie „Europa în regiunea mea – Nort-Est România”. Aceasta a fost organizată cu prilejul Zilei Europei de Centrul Europe Direct Botoşani, împreună cu mai mulţi parteneri din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Bacău şi Piatra Neamţ. Gazda manifestării, profesoara Nicoleta Cristina Creţu, directoarea Şcolii „Ioan Creangă”, a amintit elevilor că prin intermediul Centrului Europe Direct Botoşani, în ziua de 9 mai, expoziţia este organizată în cinci locaţii ale Moldovei. De asemenea, a amintit de parteneriatul pe care Clubul Fotografilor Iaşi l-a încheiat cu Şcoala „Ion Creangă”, în vederea susţinerii unui atelier de fotografie gratuit. În continuare, Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a amintit că proiectul fotografic „Europa în regiunea mea – Nort-Est România” cuprinde imagini distribuite pe trei coordonate tematice principale din Moldova: obiective de interes regional realizate cu fonduri europene, fotografii cu elemente de patrimoniu şi de interes naţional, imagini jurnalistice având în centru aspecte de vulnerabilitate socială, geografică, economică ale regiunii. „Mulţumim coordonatorilor acestui proiect, Radu Căjvăneanu şi Relu Oneaga din Botoşani, care au avut un rol important în concretizarea acestei expoziţii. De remarcat este implicarea domnului Florin Aioanei, membru în cadrul Clubului Fotografilor Iaşi, care a realizat afişul acestei expoziţii şi a selectat imaginile din judeţele Moldovei pentru expoziţie. Apreciem deschiderea către arta fotografică a profesorilor şi tinerilor din această şcoală”, a spus Constantin Ciofu.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*