Noaptea muzeelor la Palatul Roznovanu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/05/2014

afis noaptea roznovanu 2014La Palatul Roznovanu va fi deschisă o expoziţie care marchează împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 19 muzeele ieşene îşi deschid porţile în cea de-a 10-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Palatul Roznovanu – sediul Primăriei Municipiului Iaşi participă şi în acest an, alături de alte 16 muzee din municipiu la impresionantul eveniment european.

Program Noaptea Muzeelor la Palatul Roznovanu: 19.00 – 01.00

 

Palatul Roznovanu îşi va întâmpina publicul cu o expoziţie extraordinară dedicată Primului Război Mondial, de la debutul căruia se împlinesc în acest an 100 de ani. Cu sprijinul  Complexului Muzeal Naţional “Moldova” şi a Direcţiei Judeţene Iaşi a Arhivelor Naţionale, expoziţia prezintă o colecţie inedită de fotografii de epocă, acte şi obiecte militare din perioada conflagraţiei mondiale.

Pe pietonalul Ştefan cel Mare, în intervalul orar 19 – 20, ieşenii pot participa şi la Concertul de Muzică Militară susţinut de Fanfara Garnizoanei Iași.

De asemenea, ieşenii au prilejul în Noaptea Muzeelor să viziteze Palatul Roznovanu – clădire emblemarică a Iaşului. Construit în 1832, palatul este reşedinţa familiei Rosseti – Roznonovanu, boieri care au marcat istoria Moldovei pe parcursul secolului XIX. În 1891, clădirea este cumpărată de Vasile Pogor, primar în acea perioadă, pentru a deveni reşedinţa la Iaşi a familiei regale. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei, mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la Bucureşti. În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României. Începând din anul 1970, Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iaşi.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*