Noaptea Muzeelor 2018, ofertă bogată în expoziții pentru ieșeni, la Centenarul Marii Uniri

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/05/2018

Primăria Municipiului Iasi se alătură și în acest an evenimentului internațional „Noaptea Muzeelor” prin organizarea unor expoziții dedicate aniversării „Centenarului României”. Așadar, sâmbătă, 19 mai, ieșenii sunt așteptați atât la Palatul Roznovanu, cât și la instituții aflate în subordinea municipalității: Ateneul Iași, Muzeul Municipal, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor.

Ajunsă în 2018 la cea de-a 14-a ediţie, „Noaptea Muzeelor”, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) implică participarea a aproximativ 150 de instituţii şi organizaţii partenere din ţară şi din Bucureşti. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe şi un brand cultural deosebit, „Noaptea Muzeelor” invită publicul în seara de sâmbătă, 19 mai 2018, să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Iași.

 

Expoziția „România Centenară” la Palatul Roznovanu

 Sâmbătă, 19 mai, între orele 19.00-01.00, ieșenii pot descoperi la Palatul Roznovanu expoziția „România Centenară”. Manifestarea reunește o expoziţie de costume populare centenare, dublată de o expoziţie de artă fotografică menită a imortaliza aceste costume îmbrăcate de actriţa Laura Cosoi, realizată de artistul Emanuel Zainea şi un film, semnat de Chriss Casper. Expoziția cuprinde costume populare de sărbătoare, vechi de 100 de ani, certificate şi etnografiate, reprezentând toate regiunile României. Costumele fac parte din colecţia „Flori de ie”, brand care aparține designerului Cristina Chiriac. Recent, la invitația Ambasadei României în Regatul Danemarcei cu ocazia Centenarului, aceeași expoziție a făcut obiectul evenimentului  “Blouses în Bloom”, la care au participat reprezentanți ai cercului diplomatic acreditat la Copenhaga, reprezentanți ai unor instituții și organizații daneze de prestigiu, ai mass-media locale, lideri ai mediului de afaceri, academic, precum și membri ai comunității românești din Danemarca pentru a admira o filă din povestea centenară a costumului tradițional românesc.

 Tot în tematica anului centenar, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași a pregătit evenimentul „Noaptea Muzeelor la Casa Căsătoriilor. 100 de ani de istorie”. Astfel, sâmbătă, 19 mai, în intervalul orar 19:00 – 24:00, Casa Căsătoriilor din Strada Vasile Alecsandri nr.8 își deschide porțile pentru ieșeni cu prezentarea unei colecții de acte de stare civilă din perioada 1916-1918, documente aflate în păstrarea Serviciului de Stare Civilă Iași. Vizitatorii vor avea parte  și de momente artistice de dans și poezie, fiind întâmpinați la intrarea în clădire de un scurt istoric al Palatului Cantacuzino Pașcanu, actualul sediu al Stării Civile.

 

Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipal Iași – 3 muzee într-unul singur

Cu ocazia „Nopții Muzeelor 2018”, din data de 19 mai, Muzeul Municipal Iași își va deschide porțile publicului de la ora 18.30 și va putea fi vizitat, în regim gratuit, până la ora 02.00. Vizitatorii vor revedea piese din colecția Muzeului de Istorie Naturală, care revine astfel în circuitul muzeal după o perioadă în care nu a putut să-și etaleze exponatele publicului larg. De asemenea, împreună Asociația „PunctArt”, a fost  pregătit „Muzeul Memoriei”, pentru a face o călătorie în timp, în Iașul din urmă cu un secol.

„Călătoria în timp continuă: o colecție a revistelor «Convorbiri literare» purtându-i din Iașul cultural al secolului al XIX-lea, până în prezent. Prima poezie a lui Mihai Eminescu publicată în «Convorbiri literare», primele articole scrise de Nicolae Iorga, studii critice ale lui Titu Maiorescu, poveștile lui Creangă și piesele lui Ion Luca Caragiale, plus multe alte documente în original și în reproducere, toate acestea își așteaptă publicul la Muzeul Municipal sâmbătă seara.” au precizat reprezentanții Muzeului Municipal.

O ultimă surpriză pregătită ieșenilor este „Muzeul Suporterilor”, care îi va întâmpina pe vizitatori cu mărturii ale istoriei sportului ieșean: fotografii, programe de meci extrase din presa de altădată, medalii și insigne, fanioane, echipamente sportive și ale suporterilor, toate în original.

Ateneul Iași-„România la început de secol XX”

Reprezentanții Ateneului Iași au pregătit mai multe expoziții, prima dintre ele prezentând obiecte inedite din perioada interbelică la muzeul instituției de cultură.

„Partitura Marșului Regal al Majestății Sale Mihai I Regele României, copia originală a filmului încoronarii de la Alba Iulia a Majestăților Lor Regele Ferdinand I și Regina Maria, un stilet de paradă utilizat în perioada primei domnii a Majestății Sale Regele Mihai I, o sabie de parada din perioada domniei Majestății Sale Regele Ferdinand, o sabie de parada din perioada domniei Majestății Sale Regele Carol I- sunt unele dintre piesele extrem de valoroase ce vor putea fi văzute în Muzeul Ateneului.” anunță reprezentanții instituției de cultură.

O altă expoziție, de fotografie „Regele Mihai I, o poveste de viață”, va fi prezentantă la Galeria Regală de Artă a Ateneului Iași. Publicul va putea să vadă, prin intermediul fotografiilor expuse, diferite momente din viaţa Regelui Mihai I.

O ultimă expoziție își așteaptă vizitatorii în Galeria de Artă a instituției de cultură: „Iași, oraș regal”, unde vor fi expuse 16 tablouri, fotografii şi documente din perioada primei conflagraţii mondiale, când Iaşul era capitala României.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*