Muzica patriotică – noutatea celei de-a VI-a ediții a Festivalului „Gavriil Musicescu” Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/06/2018

Asociația „Iubire și Încredere” în colaborare cu Primăria Municipiului Iași prin Compartimentul Centenar organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” în perioada 1-8 iulie. În cadrul conferinței de lansare a manifestării organizate luni, 25 iunie,  în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, organizatorii au precizat că ediția din acest an reunește coruri de tineri şi personalităţi marcante din România, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Spania, Serbia, Republica Populară Chineză, Republica Arabă Siriană și Senegal.

„Echipa care lucrează la organizarea festivalului se străduiește ca an de an să aducă personalități ale muzicii corale din țară și din străinătate, dar și să aducă coruri noi în cadrul acestui eveniment. Anul acesta, în concurs, se vor prezenta 18 coruri, însă prezente în cadrul manifestării vor fi 24 de coruri. De asemenea, prin această manifestare promovăm Iaşul la nivel internațional prin locaţiile numeroase alese pentru desfăşurarea evenimentelor organizate în cadrul festivalului, precum Palatul Culturii, Ateneul Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu», Teatrul Național «Vasile Alecsandri», Casa de Cultură a Studențior, în cadrul cărora paticipă sute de tineri din țară și de peste hotare, dar și prin itinerariile culturale organizate la nivelul obiectivelor importante ale Municipiului Iași pentru oaspeții străini. Ediția din acest an este specială pentru că sărbătorim Centenarul Marii Uniri, iar cu aceste prilej am introdus în competiție muzica patriotică ce va fi interpretată de artiștii participanți. Un astfel de gen de muzică nu a mai fost pus în valoare de ani de zile, iar noi muzicienii ne bucurăm că îl putem interpreta și asculta atât în festivalul pe care îl desfășurăm la Iași, cât și pe parcursul întregului an”, a explicat directorul festivalului, Daniela Doroșincă.

 

Festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, 2017-2020.

„Faptul că avem un festival de anvergură referitor la muzica corală, în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ne responsabilizează dar și ne demonstrează că Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași este unul integrator. Evenimentul este unul dintre cele 80 de proiecte care subîntind 180 de manifestări și acțiuni pe care municipalitatea ieșeană a început să le deruleze încă din luna decembrie 2016, când am marcat 100 de ani de când capitala se muta la Iași, pe fondul Primul Război Mondial. Evenimentele le vom desfășura până în anul 2020, întrucât noi considerăm că celebrarea Centenarului trebuie să meargă dincolo de momentul 1 Decembrie 2018, argumentul fiind că Marea Unire a fost consfințită în anul 1920 ca urmare a tratatelor de pace. Dintre aceste 80 de proiecte, cel desfășurat de Asociația «Iubire și Încredere» este deosebit de important prin latura sa internațională, dar și pentru că evidențiază identitatea națională. Într-o lume globalizată, în care predomină multiculturalismul, avem menirea să clarificăm ce este identitatea națională, la împlinirea celor 100 de ani de la înființarea statului român modern. Dimensiunea muzicii religioase e un aspect important în procesul definirii conceptului identității unei națiuni”, a explicat directorul Compartimentului Centenar, prof.univ.dr. Daniel Șandru.

Programul complet al desfășurării Festivalului-Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” poate fi consultat pe site-ul Asociației „Iubire și Încredere” http://www.iubiresiincredere.ro/ , dar și pe contul de Facebook al organizatorilor:

https://www.facebook.com/iubiresiincredere/

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*