Muzeul Municipal, strălucire nocturnă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/02/2016

După o perioadă de testări, săptămâna aceasta a fost pus în funcţiune iluminatul arhitectural al clădirii Muzeului Municipal Iaşi. De asemenea, au început procedurile de acreditare a unităţii muzeale, în aşa fel încât aceasta sa fie deschisă vizitatorilor în viitorul apropiat.

Muzeu 2

Martor al istoriei Iaşului

Imobilul ce va găzdui Muzeul Municipal şi-a recâştigat valoarea istorică prin restaurare şi consolidare. Aflată iniţial într-o avansată stare de degradare, clădirea Burchi – Zmeu a trecut printr-o transformare majoră, iar acum, la final redă Iaşului un important monument, martor al istoriei oraşului. Prin intermediul proiectului s-au desfăşurat lucrări de consolidare a structurii şi de restaurare a clădirii pe o suprafaţă desfăşurată, etaj şi parter, de aproximativ 1000 de metri pătraţi. Au fost păstrate cât mai multe din elementele de construcţie originale sau au fost refăcute după modelul istoric, aşa cum este cazul ornamentelor arhitecturale exterioare. De asemenea, în cadrul proiectului s-au modernizat căile de acces, curtea interioară şi racordarea la reţelele de utilităţi. Muzeul va avea spaţii de expoziţii permanente şi temporare la parterul clădirii şi la etaj, sală multimedia, de conferinţe şi un atelier de conservare şi restaurare. Muzeul Municipal Iași, prin proiectul implementat reuşeşte să redea oraşului atât o clădire de patrimoniu cât și una dintre instituțiile mai vechi ale municipiului, care a funcționat la Iași în perioada interbelică.

Muzeu 3

 

Muzeu 4

 

Proiect european de succes

În susţinerea acestui proiect, municipalitatea a creat o echipă din istorici şi muzeografi care, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, au elaborat tematica şi conceptul Muzeului Municipal, documentaţia rezultată stând la baza acreditării. De asemenea, echipa de specialişti a făcut demersurile necesare pentru identificarea şi colectarea exponatelor, obiecte cu valoare istorică. S-a încercat, în acest sens, recuperarea patrimoniului Muzeului Municipal, instituţie ce a funcţionat în perioada interbelică avându-l la conducere pe reputatul istoric ieşean Gheorghe Ghibănescu. Înfiinţarea Muzeului Municipal în imobilul din strada Zmeu nr. 3 este rezultatul unui proiect european câştigat de Primăria ieşeană, cu o valoare totală de aproximativ 13 milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind susţinute de finanţarea nerambursabilă.

Comments

comments

Categoria: Muzeul Municipal

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*