Muzeul de Istorie Naturală, renovat cu bani europeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/08/2018

Consilierii locali vor analiza în şedinţa extraordinară de vineri, 10 august, indicatorii tehnico – economici ai proiectului “Consolidare şi reabilitare Muzeu de Istorie Naturală corp A”. De asemenea, va fi luată în discuţie aprobarea bugetului acestui proiect, în cuantum de 13.312.194 de lei, cu TVA, precum şi contribuţia proprie a Municipiului Iaşi, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 265.995,06 lei, inclusiv T.V.A.

Municipiul Iaşi a depus în anul 2016 cererea de finanţare pentru  proiectul “Consolidare şi reabilitare Muzeu de Istorie Naturală corp A”  în vederea obţinerii unei finanţări cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Prin HCL nr. 368/15.11.2016 s-au aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie,  indicatorii  tehnico – economici,  proiectul şi bugetul aferent proiectului. Întrucât pe 30.07.2018 ADR Nord Est a iniţiat etapa precontractuală pentru acest proiect, s-a impus revizuirea bugetului proiectului, a surselor de finanţare şi implicit contribuţia proprie a municipiului Iaşi la proiect, precum şi a indicatorilor tehnico- economici. Conform datelor din referatul de specialitate, durata de realizare a proiectului este de 31 de luni, din care 24 de luni reprezintă perioada executării lucrărilor.

Un muzeu de prestigiu

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii care va fi reabilitată este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi o sală cu caracter istoric “Alexandru Ioan Cuza”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*