Municipiul Iași, în topul „orașelor magnet” din România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/06/2017

 

Sala „Vasile Pogor” din Palatul Roznovanu a găzduit pe 14 iunie, dezbaterea „Orașe Magnet – Iași”. Evenimentul a fost organizat de World Bank România (WBR) și Asociația CIVICA, fiind susținut de Primăria Municipiului Iași. Principalul subiect al discuției a vizat un studiu realizat de WBR, „Orașe Magnet: Ce pot face orașele românești pentru a fi mai atractive pentru oameni”. Întâlnirea a fost moderată de Adrian Munteanu.

În prima parte a dezbaterii, Marius Cristea și Marcel Ionescu-Heroiu, doi dintre autorii studiului, au prezentat cele mai relevante rezultate ale cercetării care descrie tendințele de dezvoltare urbană în România. În a doua parte a evenimentului, invitații au dezbătut, în grupuri de discuții, despre cele mai potrivite metode de a „magnetiza” Iașul.

Conform documentului amintit, Municipiul Iași se clasează pe locul al treilea, în țară, în rândul orașelor secundare care au atras cei mai mulți oameni în perioada 2001 – 2011. În ierarhia preferințelor actuale ale românilor, se află pe locul al șaselea.

„Orașele Magnet sunt poli de atracție. Funcționează ca motoare regionale de dezvoltare. Migrația internă sau relocarea dintr-un oraș în altul indică nivelul de competitivitate al centrelor urbane. Migrația internă și relocarea declanșează creșterea economică și au un rol esențial în procesul de dezvoltare. În decizia românilor de-a se muta în alt oraș cântăresc greu mai mulți factori, printre care se numără puterea universităților, dinamica economică și calitatea vieții. Calitatea vieții într-un centru urban depinde de agenții schimbării, care transformă stilurile și ritmurile de dezvoltare locală. Cei care schimbă regulile jocului vin, cel mai adesea, din rândul antreprenorilor, comunității academice, mediului de afaceri, sunt reprezentanți ai societății civile, reprezintă vectori de comunicare și influențează mentalitățile locale, sunt specialiști, fac parte din aparatul administrativ al unui oraș ori din clasa politică”, au susținut organizatorii.

Alături de cei doi autori ai studiului, la eveniment au participat reprezentanți ai comunității academice, antreprenori, reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanți ai societății civile, specialiști, jurnaliști, reprezentanți ai aparatului de administrație local, în frunte cu primarul Mihai Chirica, și reprezentanți ai clasei politice locale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*