Municipiul Iași, semnatar al Declarației de Cooperare de la Summit-ul primarilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/12/2018

Municipiul Iași a făcut un nou pas în privința transformării digitale și a dezvoltării inteligente. Pe 4 decembrie, la Bruxelles, edilii orașelor incluse în programul The Digital Cities Challenge au semnat o declarație de cooperare. Municipiul Iași a fost reprezentat de viceprimarul Radu Botez, care a făcut o prezentare a comunității universitare din prisma abilităților și capacității de inserție profesională. La același capitol au fost incluse și comunitatea universitară din orașul L’Aquila (Italia), incubatoarele din Salonic (Grecia) și parteneriatul public-privat pentru competențe digitale din Trikala (Grecia).

Modele de bună practică

În cadrul summit-ului au fost prezentate și câteva exemple despre modul cum se conturează o strategie și un „brand”. Astfel, au fost incluse sloganul „REal” – Granada (Spania), prima strategie elenă „smart city” – Herakleion (Grecia), gestionarea talentelor tinere – Derry (Marea Britanie) și „orașul conectat” – Gelsenkirchen (Germania). Clusterul ROBOCAST al orașului Pori (Finalnda), planul de guvernanță inteligentă al orașului Alcoy (Spania), vehiculele care se conduc singure din orașul Padova (Italia) și „Smart Costa Blanca” (Spania) au fost exemple despre cum se poate reinventa dezvoltarea prin intermediul tehnologiei și datelor.

În cadrul ultimei sesiuni, cu tema „deschiderea investițiilor”, proiectul „Powerhouse” al orașului Rijeka (Croația) a fost prezentat alături de modelul bugetării participative din Municipiul Arad (România), de planul orașului Kavala (Grecia) pentru utilizarea „brand”-ului Provocării Orașelor Digitale ca instrument de atragere a investițiilor, de munca depusă de Agenția pentru Investiții din Sofia (Bulgaria) pentru a atrage fonduri externe și experiența orașului Algeciras (Spania) cu Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și cu Provocarea Orașelor Digitale, ca instrumente pentru o strategie urbană mai precis direcționată.

Declarația de cooperare, pas revoluționar pentru orașe

Markku Markkula, prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor și Raportorul pentru Programul Europa Digitală, a numit summit-ul „un pas revoluționar înainte pentru orașe”.

Slawomir Tokarski, directorul pentru Inovare și producție de vârf în cadrul Comisiei Europene, a accentuat importanța fuziunii dintre politicile digitale, industriale și urbane. Dana Eleftheriadou, șeful Echipei pentru Tehnologii avansate a Comisiei Europene, a prezentat o sinteză a Provocării Orașelor Digitale până în prezent și viziunea pentru viitor. Franc Weerwind, primarul orașului Almere și membru responsabil pentru Conexiunea Digitală în Consiliul Economic din Amsterdam, a prezentat povestea de succes a Zonei Metropolitane Amsterdam, care se numără printre cele șase orașe mentor în cadrul Programului.

Ce s-a convenit

Orașele au convenit să dezvolte și să testeze inițiative politice noi într-o abordare colaborativă cu alte orașe, pentru a profita de beneficiile transformării digitale, să consolideze colaborarea între centrele de inovare, clustere, centrele tehnologice de inovare digitală, laboratoare de fabricație („fab labs”), incubatoare, acceleratoare și capitalul de risc pentru a oferi servicii de înaltă calitate întreprinderilor și cetățenilor prin promovarea modelelor de dezvoltare bazate pe cerere, să coopereze în ceea ce privește noile modele de afaceri și parteneriate pentru a dezvolta excelența locală, cunoștințele și talentele, pentru a sprijini spiritul antreprenorial și a îmbunătăți calificarea forței de muncă, să exploreze oportunități de investiții îndrăznețe pentru transformarea digitală a economiei locale, utilizând un amestec de instrumente financiare și să se implice în crearea unei rețele permanente formate din orașe europene care promovează agenda transformării digitale, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea inteligentă.

Scurt istoric

La începutul anului 2018, în cadrul Programului The Digital Cities Challenge, Comisia Europeană a selectat 15 orașe, printre care și Municipiul Iași, pentru a le acorda consultanță și coaching la un nivel înalt cu experți locali și internaționali pentru a le ajuta să dezvolte și să pună în aplicare planuri strategice care vizează creșterea economică și bunăstarea socială. Timp de 14 – 18 luni, Municipiul Iași va primi un set de servicii de consultanță personalizat, constând în consultanță și sprijin specializat de la experți care vor cunoaște Municipiul Iași, provocările actuale și ambițiile viitoare, accesarea instrumentelor privind maturitatea digitală a Iașului, acces la sesiuni unice și inovatoare de instruire și consolidare a capacităților pentru factorii implicați în dezvoltarea digitală a orașului, dialogul cu alte orașe din Europa care s-au angajat sau sunt în curs de a se angaja în aceeași provocare, pentru a face schimb de idei, experiențe și bune practici și accesul la rețele și platforme europene.

La finalul programului, Municipiul Iași va avea o strategie și un plan de acțiune pentru trecerea la transformarea digitală, care vor include măsuri concrete, realizabile și măsurabile care vor fi întreprinse pe termen scurt, mediu și lung, o comunitate de actori locali care doresc să se implice în procesul de transformare digitală, expunerea la nivel european și un angajament ferm față de puterea transformatoare a digitalizării și o rețea de parteneri europeni care să poată oferi asistență reciprocă și consultanță în viitor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*