Municipiul Iași găzduieşte Finala Campionatului Național și Cupa României de Karate Tradițional

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/05/2019

În perioada 24 – 26 mai, CS ENPI IAŞI, Federația Română de Karate Tradițional și Primăria Municipiul Iași organizează Finala Campionatului Național de Karate Tradițional pentru Cadeți, Juniori, Tineret și Seniori – ediția a XXVIII-a, respectiv Cupa României la aceeași disciplină sportivă. Competiția îl are ca invitat special pe soke Ilija Jorga, președinte și fondator al Federației Mondiale de Fudokan, care va susține și un stadiu tehnic de karate.

Pe lângă oaspetele din Serbia, la conferința de lansare a evenimentului au mai fost prezenți sensei Alexander Simici, secretar executiv al Federației Europene de Fudokan, sensei Nicolae Mărăndici, președintele Federației Române de Karate Tradițional, sensei Constantin Adăscăliței, vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional, președintele CS ENPI Iași și totodată organizator al Campionatului Național de Karate Tradițional, și sensei Ștefan Timofte, președintele Zanshin Tomești.

„Este o tradiție ca Iașul să găzduiască competiții de talie națională și internațională în acest domeniu, să devenim câștigători ai acestor competiții și ca ENPI să aducă trofee, în special datorită calității clubului pe care domnul Constantin Adăscăliței îl coordonează de foarte mulți ani. Este onorant ca Primăria să fie acest partener al acestor evenimente și vă asigur că nu va fi ultima dată când se va întâmpla acest lucru. Iașul a fost și sper că va rămâne o capitală a karate-ului tradițional”, a declarat primarul Mihai Chirica, prezent la eveniment.

Conform lui sensei Constantin Adăscăliței, Cupa României de Karate Tradițional este cel mai râvnit trofeu la nivel de cluburi, acesta urmând a fi acordat clubului care acumulează cele mai multe puncte la Campionatul Național de profil. Competiția, care reunește 250 de sportivi, va stabili lotul național de karate care va participa la Campionatul European de Karate Tradițional.

„Sunt de origine română, dar nu vorbesc româna. Înțeleg, dar nu pot vorbi. Sunt fericit pentru că, practic, acum sunt în țara tatălui meu. Eu am două țări: România și Serbia. Cele două țări nu s-au luptat. E ciudat pentru că sârbii s-au luptat cam cu toți cei din jur. Cu românii ne-am luptat doar la karate. Sunt foarte bucuros că mă aflu în acest centru al karate-ului tradițional. Sper ca această ediție să ajute la dezvoltarea acestei discipline sportive”, a declarat soke Ilija Jorga, care a primit din partea edilului Municipiului Iași Ordinul Centenar.

Prof. univ. dr. sensei Ilija Jorga, nepot al istoricului Nicolae Iorga, s-a născut la data de 15 noiembrie 1940, la Belgrad. Este fondatorul stilului Fudokan de karate tradițional și al Federației Mondiale de Fudokan pe care a înființat-o în anul 1980 sub denumirea inițială de Federația Internațională de Fudokan Renmei. În 2007 primește centura neagră 10 dan, grad acordat de Asociația Internațională Budo Masters în Statele Unite ale Americii.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*