Municipiul Iași, gazda unui important proiect european

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/04/2019

În perioada 10 – 11 aprilie la Iași a avut loc întâlnirea la nivel european a orașelor din nouă țări partenere în proiectul „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon”. Finanțat prin programul de cooperare teritorială Interreg Europe, proiectul are un buget de 1,6 milioane de euro și își propune să identifice cele mai bune politici și instrumente pentru a atinge normele de eficiență energetică a clădirilor conform standardelor europene.

În prima zi a evenimentului a avut loc o sesiune de lucru pe proiect, cu participarea reprezentantilor tuturor orașelor partenere, eveniment care s-a desfășurat în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași. A doua parte a zilei a constat într-o vizită pentru a afla detalii despre două proiecte care sunt modele de bună practică în domeniu: căminele reabilitate și în curs de reabilitare termică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și proiectul de eficiență energetică al Veolia Iași.

Joi, 11 aprilie, la Palatul Culturii, a fost organizată o sesiune plenară unde au fost prezentate modele de bună practică din Iași. Printre acestea se numără proiectul de renovare a Palatului Culturii (Complexul Muzeal Național „Moldova”), proiectul de eficiență energetică ale sistemului de încălzire centralizată (Veolia Energie Iași), Iași Smart City (Primăria Municipiului Iași) și un studiu de caz pe tema „clădirilor verzi” din Iași (Romania Green Building Council). Prezentările partenerilor externi au vizat programul de eficiență energetică în școlile recent construite, folosirea informațiilor despre aceste tipuri de construcții în educația privind mediul înconjurător și detalii despre programul „clădirilor verzi” (studiu de caz: orașul Joensuu – Finlanda).

Informații despre proiect

Proiectul „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon” a fost lansat în urmă cu doi ani, la Napoli (Italia). În cadrul acestuia, Municipiul Iași și alte 8 orașe și regiuni din Uniunea Europeană s-au angajat să atingă standardele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor publice și private.

Partenerii Municipiului Iași sunt Asociația Autorităților Locale din Vasternorrland (Suedia), Orașul San Sebastian (Spania), Consiliul Regional al Kareliei de Nord (Finlanda), Regiunea Creta (Grecia), Agenția de Energie și Mediu din Napoli (Italia), Agenția de Dezvoltare a Regiunii Savinjska (Slovenia), Agenția „Les 7 vents” din Regiunea Normandia (Franța) și Rețeaua Europeană Digitală ERNACT (Irlanda), care este și manager de proiect.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*