Municipiile Iași și Chișinău au sărbătorit zece ani de la înfrățire

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/01/2018

Primul eveniment istoric al Centenarului a avut loc miercuri, 24 ianuarie, la Iași. Odată cu aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, municipalitatea ieșeană a marcat și împlinirea unui deceniu de la înfrăţirea cu Municipiul Chişinău.

Cu această ocazie a avut loc și lansarea cărții poștale aniversare „Iași – Chișinău: 10 ani de la înfrățire”. De asemenea, ieşenii vor putea admira o expoziţie fotografică dedicată municipiului Chișinău, la realizarea și promovarea acesteia colaborând Departamentul Relaţii Internaţionale al Primăriei Iași şi istoriograful Iurie Colesnic, cetățean de onoare al Municipiului Chișinău, care a susținut și o prelegere. „Astăzi se împlinesc zece ani de la înfrățirea între cele două capitale, din două state surori, care se regăsesc de fiecare dată în cuget și simțiri. Împreună am avut un trecut, împreună avem un viitor, este un lucru pe care istoria îl va cerne peste veacuri”, a declarat primarul Mihai Chirica.

O foarte detaliată prezentare a relațiilor dintre cele două orașe a fost realizată de primarul general interimar al Municipiului Iași, Silvia Radu. „Au fost zece ani în care relațiile dintre Iași și Chișinău s-au dezvoltat, numărul acțiunilor culturale a crescut, am organizat împreună Festivalul de Poezie <<Grigore Vieru>> și am serbat împreună Ziua semnării acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Am organizat Galele TVR în Iași și Chișinău, am participat în cadrul Festivalului Internațional de Educație, s-au făcut multe lansări de carte în colaborare. Toate acestea au fost binevenite și trebuie să continue. Cred că odată cu deschiderea programelor europene de finanțare, mă refer în special la Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, putem începe să lucrăm la proiecte comune de dezvoltare. Am discutat acest lucru cu domnul primar și credem că putem acționa împreună. De asemenea, putem spera la o autostradă care să ne unească orașele. Noi, ca administrații locale, trebuie să venim în întâmpinarea cetățenilor din cele două țări și să asigurăm o infrastructură cât mai bună. Îl asigur pe domnul primar că Primăria Chișinău este deschisă la orice colaborare de acest fel. Suntem în anul Marii Uniri și, chiar dacă acum suntem două state, nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi”, a afirmat Silvia Radu. Edilul Municipiului Chișinău a propus omologului ieșean lansarea unui parteneriat cultural între cele două orașe, prin care ieșenii și chișinăuenii să poată vizita în mod gratuit muzeele din orașul înfrățit.

ASR Principele Radu, oaspete de onoare

La eveniment au mai participat academicieni, scriitori, artiști, directori de instituții, dar Alteţa Sa Regală Principele Radu. „Sunt recunoscător gazdelor noastre de astăzi și dintotdeauna pentru felul atât de discret, dar atât de cuprinzător, în care ne aduc aminte de fiecare dată ce norocoși suntem că ne putem întâlni sub astfel de auspicii. Privesc cu atât de multă mândrie și speranță la faptul că cele două orașe – cheie ale Moldovei, Chișinăul și Iașul, se află la aceeași masă și stau împreună cu Instituția Coroanei, alături de toate celelalte părți din societatea românească. Îmi dau seama cât de frumoasă a fost coincidența din decembrie 2016 când am celebrat 150 de ani de la fondarea Casei Regale și de când a fost promulgată Constituția României. A fost o excepțională festivitate pe care autoritățile moldovene au desfășurat-o în memoria regilor românilor, urmată de cea de la Iași, cu Trenul regal, când am comemorat un secol de la refugiul Familiei Regale din timpul Primului Război Mondial. E o coincidență frumoasă că momentul de astăzi se împletește cu sărbătoarea noastră aniversării momentului din 1859, care nici până astăzi nu primește din partea societății cu adevărat înțelegerea meritului excepțional pe care l-au avut înaintașii noștri, începând cu Principele Domnitor, și desigur cu momentul Centenarului, prin care sărbătorim Marea Unire. În această zi probabil cea mai frumoasă urare care se poate face este aceea de La mulți ani. La mulți ani tuturor!”, a declarat Alteța Sa Regală Principele Radu.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Monica Babuc, a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie și a mulțumit autorităților și populației României pentru „sprijinul acordat Republicii Moldova în drumul său către marea familie europeană, alături și totdeauna împreună cu România”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*