Municipalitatea oferă servicii cu cost zero la colectarea deşeurilor electrice şi electronice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/02/2018

Cetățenii Municipiului Iași beneficiază de servicii cu cost zero de colectare a deșeurilor electrice și electronice, puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Serviciul Local de Colectare Iași, deservit de operatorul local autorizat și cu sprijinul Asociației Române pentru Reciclare – RoRec.
Serviciul Local de Colectare Iași, reprezentat de operatorul local partener, împreună cu Primăria Municipiului Iași, desfășoară activități de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE), în cadrul programelor și proiectelor comune. În sprijinul activității de colectare, Asociația RoRec susține procesele de informare și educare în comunitatea ieșeană. De asemenea, APM Iași, Garda de Mediu Iași, ISJ Iași, SalubrIS SA și alți parteneri locali susțin activitatea Serviciului Local de Colectare Iași.

Cum colectăm deșeurile de echipamente electrice și electronice?

Principalul instrument al infrastructurii de colectare creat de parteneriatul dintre Municipalitatea Iași și operatorul local este Centrul de Colectare DEEE Iași, lansat în urmă cu doi ani. Prin intermediul acestuia, Serviciul Local de Colectare Iași desfășoară activități de colectare a deșeurilor electrice de la cetățeni, firme și instituții. Cei care doresc să scape responsabil de deșeurile electrice au următoarele posibilități:

1. Le pot duce și preda la Centrul de Colectare a deșeurilor electrice din Iași.

Acesta este situat pe Strada Pompei nr.3 (zona Podul de Piatră) şi reprezintă o soluţie permanentă pentru ieșenii care vor să renunțe la deșeurile electrice în mod corect, respectând comunitatea din care fac parte, legislația și mediul înconjurător. Programul centrului este luni și marți între orele 15:00-17:30 și sâmbătă între orele 11:00-13:00. În cei 2 ani de la lansare, peste 15,000 kg DEEE au fost aduse de cetățeni la Centrul de Colectare Iași.

2. Pot face o comandă de preluare gratuită a deșeurilor de acasă sau de la locul de muncă

Printr-o programare la TelVerde 0800 444 800, Serviciul Local de Colectare Iași preia gratuit deșeurile electrice de mari dimensiuni direct de acasă sau de la sediul firmelor și instituțiilor. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare, în conformitate cu legislația în vigoare. Peste 213.000 kg DEEE au fost colectate astfel în 2017, în urma a peste 860 de comenzi primite la TelVerde 0800 44 800.

Tot la TelVerde 0800 444 800, cetățenii pot afla informații suplimentare despre colectarea deșeurilor electrice și despre punctele de colectare din Iași unde se colectează deșeuri electrice de mici dimensiuni, becuri și baterii. De asemenea, apelând acest număr gratuit de telefon, pot afla când are loc o acțiune de colectare a DEEE în localitatea lor.

3. Pot urmări calendarul acțiunilor de colectare periodice organizate în județul Iași de autoritățile locale și Serviciul Local de Colectare Iași.

Pe parcursul acțiunilor de colectare ce au loc periodic, cetățenii din județul Iași pot scăpa gratis de deșeurile electrice. Pe www.colecteaza.ro/puncte-de-colectare/is/ cetățenii pot găsi atât calendarul acțiunilor de colectare din județul Iași, cât și harta punctelor de colectare din județ. De asemenea, pot solicita preluarea gratuită a deșeurilor electrice de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție prin completarea formularului online de comandă.

4. Se pot debarasa de deșeurile electrice pentru a susține Patrula de Reciclare județeană.

Județul Iași s-a făcut cunoscut la nivel național pentru performanțele profesorilor și elevilor în programul de mediu Patrula de Reciclare. Cadrele didactice și elevii din județ participă pentru al șaselea an consecutiv la Patrula de Reciclare și se luptă să aducă, încă o dată, un premiu național în competiția interjudețeană.

Voluntarii ieșeni au fost, deja campioni naționali ai colectării deșeurilor electrice și au dat un exemplu de responsabilitate și solidaritate țării întregi.. Activitățile de informare și conștientizare organizate de copiii și profesorii voluntari din ultimele două ediții au contribuit la colectarea a peste 110.000 kg de deșeuri electrice în județ.

Prin acțiuni de educație și mobilizare, patrulele ieșene se străduiesc să își ajute comunitățile să înțeleagă cât de important este să colecteze cu grijă aparatele electrice defecte sau uzate. Orice firmă, instituție sau cetățean îi poate ajuta, debarasându-se de aparatele electrice și electronice inutile, de bateriile consumate și becurile arse prin punctele de colectare DEEE și prin operatorul local partener. Fiecare astfel de deșeu predat la reciclare în contul programului crește șansele copiilor să stabilească un nou record în județ și să câștige, încă o dată, un premiu național!

De ce trebuie să colectăm DEEE?

Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au o motivație foarte clară: protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente toxice, care odată ajunse la groapa de gunoi, pe câmp, pe malul apelor sau chiar în spatele casei, poluează solul, aerul sau apa și ne afectează tuturor sănătatea.

În anul 2017, Primăria Municipiului Iași, împreună cu Serviciul Local de Colectare Iași, au colectat și trimis spre reciclare aprox. 440.000 kg de deșeuri electrice și electronice. Aceste deșeuri au fost colectate de la cetățeni, persoane fizice sau juridice, instituții și firme, atât prin acțiuni de colectare directă, cât și în urma proiectelor și acțiunilor de educare și conștientizare a populației cu privire la importanța colectării DEEE.

Alege să respecți întreaga comunitate din care faci parte și mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat, învață despre obligațiile pe care ni le impune legea și despre felul în care te poți feri de amenzi: intră pe www.rorec.ro, www.colecteaza.ro șiwww.facebook.com/asociatiarorec sau sună gratuit la TelVerde 0800 44 800 (număr disponibil zilnic între orele 9.00-17.00).

Comments

comments

Categoria: ecologie,Salubris

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*