Municipalitatea impulsionează realizarea de stații de reîncărcare a automobilelor electrice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2019

Primăria Municipiului Iași a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea unor stații de reîncărcare a automobilelor electrice pe teritoriul Municipiului Iași.

Conform documentului citat şi aflat pe pagina de internet a primăriei, procedura va demara la cererea proprietarilor / administratorilor, iar avizul de amplasare va fi emis de municipalitate (printr-o comisie special constituită, numită prin dispoziția primarului Municipiului Iași) în zone unde este posibilă staționarea unui număr de autovehiule cel puţin egal cu numărul punctelor de reîncărcare solicitate, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice şi care vor fi marcate corespunzător.

Care sunt caracteristicile stațiilor de alimentare

Modulele de stații de alimentare vor fi puncte de încărcare de mai multe tipuri:

a) cu putere normală, echipate cel puțin cu prize de încărcare (pentru curent continuu și pentru curent alternativ), fiecare priză având o putere minimă de cel puțin 22kW și vor fi echipate, din motive de interoperabilitate, cel puțin cu prize sau conectori de tip 2 pentru vehicule;

b) cu putere înaltă curent alternativ, echipate cel puţin cu prize sau conectori de tip 2 pentru vehicule; c) cu putere înaltă curent continuu, echipate cel puțin cu conectori ai sistemului de reîncărcare combinat Combo 2.

Modulele vor fi conectate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, costurile privind aceste lucrări și branșamentul fiind suportate de către proprietarii imobilelor enumerate anterior. Modulele vor avea sistem de contorizare, iar proprietarii acestora vor încheia contracte cu furnizorul de electricitate și vor suporta consumurile lunare.

Amplasarea modulelor se va efectua cu respectarea reglementărilor urbanistice aplicabile zonei, conform documentaţiilor de urbanism aprobate și cu respectarea legislației specifice aplicabile în zonele cu monumente istorice / de arhitectură, situri arheologice pe amplasament sau în zona imediat învecinată, cu respectarea condiţionărilor specifice în cazul existenţei unor zone protejate sau de protecţie.

Ce taxe trebuie achitate

Proprietarii stațiilor de încărcare vor achita o taxă lunară, în funcție de zona de amplasare pe raza Municipiului Iași, taxă care se va indexa anual prin hotărâre de Consiliu Local. Taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice (terenuri aflate în domeniul public sau privat al Municipiului Iași) pe care sunt amplasate module, chioșcuri, rulote etc. este: Zona A – 61 lei / mp / lună, Zona B – 29 lei / mp / lună, Zona C – 22 lei / mp / lună și Zona D – 16 lei / mp / lună.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*