Municipalitatea ieșeană va accesa fonduri europene pentru construirea și modernizarea de grădiniţe în Dacia, Bucium și Tătărași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/03/2019

Joi, 21 martie, consilierii locali au aprobat mai multor proiecte ale municipalității ieșene în vederea accesării de fonduri europene. Printre acestea, s-au numărat trei obiective de investiții care vizează construirea de grădinițe noi în cartierele Bucium, Dacia și Tătărași. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, primarul Iașului, Mihai Chirica a precizat și alte amplasamente unde urmează a fi amenajate alte spații care să deservească învățământul preșcolar.

„Urgentarea aprobării proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi a fost motivată de necesitatea ca până la sfârșitul acestei luni să depunem documentațiile tehnice în vederea accesării de fonduri europene. Este vorba de trei grădinițe noi din zonele Bucium, Dacia și Tătărași, una dintre ele urmând a se realiza prin refacerea unei clădiri deja existente, respectiv a fostei Clinici de Dermatologie arondată Spitalului Clinic de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași. În total, prin cele trei proiecte vom putea introduce 825 de copii în sistemul de învățământ preșcolar, fiind vizată suma de peste 18 milioane de lei, bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în Copou, a fost proiectată o grădiniță care va funcționa în incinta Școlii Normale «Vasile Lupu». În zona Nicolina, lucrăm la înființarea unui nou corp de grădiniță, care va cuprinde patru grupe, și unde va fi relocată activitatea Grădiniței Moțoc”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Grădinița din Bucium-nouă grupe de copii cu program prelungit

Un prim proiect de hotărâre care s-a aflat în atenția consilierilor locali a fost cel de aprobare a proiectului „Construire grădiniță în zona Bucium”, a studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici, a proiectului tehnic de execuție, precum și aprobarea bugetului aferent proiectului. Investiția își propune construirea unui corp de clădire P+E, aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Bucium, cu o suprafață construită desfășurată de 1.645 mp. Lucrările vor consta în construirea și echiparea grădiniței cu nouă grupe la program prelungit, la care se va adăuga construirea și amenajarea locului de joacă pentru copii aferent unității de învățământ preșcolar.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 5.972.256,22 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Iași-reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor eligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valorea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 119.445, 13 lei inclusiv TVA. Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor.

Grădiniţă şi în cartierul Dacia

Un alt proiect de hotărâre a vizat aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a proiectului tehnic de execuție, precum și aprobarea proiectului și a bugetului aferent proiectului „Construcție de grădiniță în zona Dacia”. Investiția va consta în construirea unui corp de clădire P+E aferent grădiniței cu program prelungit din cartierul Dacia, cu o suprafață construită desfășurată de 2.375 mp. De asemenea, proiectul include echiparea funcționalului școlar și amenarea unui spațiu de joacă pentru copii. Valoarea totală a proiectului este estimată la 7.957.711,43 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Iași, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor eligibile ale proiectului-cât și contribuția de 2% din valorea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 159.154,23 lei inclusiv TVA.  Durata de implementarea a proiectului este de 36 de luni, din care 30 de luni reprezintă durata de execuție a lucrărilor. Pentru aceeași investiție, consilierii locali au aprobat și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent amplasamentului unde urmează a fi ridicată unitatea de învățământ preșcolar (pe strada Prof. I.Simionescu).

Modernizarea Grădiniţei nr. 13

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local s-a aflat și proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului „Reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit nr.13 Iași”, a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico-economici, precum și a bugetului aferent proiectului pentru corpul funcțional al grădiniței. Investiția va consta în reabilitarea corpului de clădire P+1E, corpul funcțional al grădiniței cu program prelungit nr.13 din cartierul Tătărași. Valoarea totală a proiectului este estimată la 5.830.917,69 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Iași, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor eligibile ale proiectului-cât și contribuția de 2% din valorea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 116.618,36  lei inclusiv TVA.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*