Municipalitatea ieşeană premiată pentru PIDPC

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/09/2010

Dezbaterile publice organizate de Primăria Municipiului Iaşi privind Planul Integrat de Dezvoltare au fost recompensate cu premiul “Ca la carte” la Gala Participării Publice din Bucureşti.

La cea de-a doua ediţie Gala Premiilor Participării Publice Primăria Municipiului Iaşi a luat premiul Ca la carte pentru proiectul “Planul Integrat de Dezvoltare Urbană”.

La evenimentul organizat de către Centrul de resurse pentru participare publică în data de 23 septembrie 2010 au participat peste 50 de organizaţii şi instituţii care încurajează cetăţenii să-şi manifeste opiniile şi să contribuie la luarea deciziilor publice.

Primăria Municipiului Iaşi a intrat în concurs cu dezbaterile publice organizate în cadrul elaborării Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Creştere Iaşi (PIDPC) şi a fost premiată pentru Seriozitate şi Minuţiozitate. În vederea elaborării PIPDC Iaşi primăria a demarat o amplă campanie de dezbateri publice. Participarea cetăţenilor, colectarea opiniilor şi propunerilor lor a fost un element important pentru definitivarea documentaţiei PIDPC, Municipiul Iaşi fiind de altfel primul pol de creştere din România care a definitivat documentaţia privind proiectele de dezvoltare.

Planul Integrat de Dezvoltare conturează obiectivele principale pentru următorii ani şi constă, în 85 de proiecte prioritare în valoare totală de 4,7 miliarde lei. Toate aceste proiecte vizează modernizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor urbane în municipiu dar şi în localităţile cuprinse în Zona Metropolitană. De asemenea, PIDPC a înglobat şi proiectele de dezvoltare a universităţilor din Iaşi şi a mediului privat.

Centrul de Resurse pentru participare publică – Ce-Re –  este o organizaţie neguvernamentală care acţionează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor şi dorinţelor cetăţenilor comunităţilor din România.

Pe de o parte organizaţia derulează proiecte prin care implică deopotrivă autorităţile publice şi cetăţenii, promovând  participarea publică ca principiu esenţial al bunei guvernări. Prin participare publică cetăţenii  îşi exprimă nevoile iar instituţiile publice consultă cetăţenii şi organizaţiile în elaborarea politicilor publice şi luarea deciziilor publice. Pe de altă parte, Ce-Re premiază primăriile, organizaţiile neguvenramentale din Romania care consultă cetăţenii în elaborarea deciziilor de interes public.

Primăria Municipiului Iasi a participat în 2010 pentru a doua oară la Gala Premiilor Participării Publice. În anul 2009 a primit premiul „De la Tour Eiffel la Copou” pentru angajament şi complexitate în proiectul „Centre de cartier în Municipiul Iaşi după model francez”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*