Municipalitatea ieșeană a marcat Centenarul Unirii Basarabiei cu România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/03/2018

Întrucât, începând cu decembrie 2016, marcăm împlinirea a 100 de ani de când Iașul a fost capitală de război (1916-1918), la nivelul Primăriei Municipiului Iași a fost instituit Programul Centenar, cu scopul de a evidenția rolul pe care orașul l-a avut, acum un secol, atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Unul dintre momentele de referință ale Programului Centenar desfășurat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu instituții academice și culturale reprezentative este cel al celebrării, pe data de 27 martie 2018, a Centenarului Unirii Basarabiei cu România, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

În acest sens, Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 22 – 30 martie, o serie de manifestări de aniversare a împlinirii a 100 de ani de la acest moment crucial din istoria noastră comună.

Comemorarea deputaților din Sfatul Țării, înmormântați la Iași

Marți, 27 martie, seria de manifestări a început cu un Te Deum oficial la Catedrala Mitropolitană, după care primarul Mihai Chirica a participat la comemorarea deputaților din Sfatul Țării, înmormântați la Iași, care au votat Unirea Basarabiei cu României. Edilul a depus coroane de flori la cimitirele Eternitatea și Podgoria Copou.

„Astăzi, 27 martie, se împlinesc 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia. Este o zi frumoasă și trebuie să rămână în memoria noastră ca o zi importantă pentru țară. Nu sunt multe lucruri de urmărit în viața aceasta, dar dragostea de țară, pentru simbolurile patriei, imnul, tricolorul și celelalte care amintesc de eroii noștri trebuie să ne rămână în suflet întotdeauna. Acum 100 de ani Basarabia s-a trezit și oamenii de Stat de atunci au înțeles cu credință în suflet că unirea cu România este parte din destinul nostru comun. După 100 de ani și noi avem datoria să facem ceea ce ei au făcut atunci. Basarabia nu este lângă noi, este de partea cealaltă a Prutului și avem datoria față de memoria lor, de memoria ostașilor români, de memoria tuturor celor care și-au jertfit viața, bogățiile și familiile lor, să ducem mai departe gândul lor. Basarabia e pământ românesc, să nu uităm asta niciodată, și s-a făcut, cu voința Domnului, prin oameni. Și pentru asta oamenii, tot cu ajutorul Domnului, trebuie să o ducă mai departe. Să le slăvim memoria, să nu-i uităm și să nu ne amintim de ei doar la 100 de ani, să ducem gândul acesta mulți ani de acum încolo, iar până când trupul Basarabiei nu va face parte din trupul Țării să nu ne oprim”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul ceremoniei de la Cimitirul Eternitatea.

Un nou proiect de țară: Unirea Basarabiei cu România

Tot marți, 27 martie, la sediul Primăriei Municipiului Iași au avut loc mai multe manifestări dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Astfel, a fost vernisată expoziția „Centenarul Unirii Basarabiei cu România”, a fost lansată o mapă filatelică dedicată aceluiași moment istoric și a fost prezentat volumul „Iașii și Unirea Basarabiei cu România”, de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei. Totodată, a avut loc și deschiderea oficială a Simpozionului „Centenarul Unirii Basarabiei cu România”, eveniment care continuă miercuri, 28 martie la Muzeul Municipal Iași.

 

Prezent la aceste manifestări, Mihai Chirica a vorbit despre importanța implementării unui proiect de țară cum este cel al Unirii Basarabiei cu României.

„Cei din Sfatul Țării au fost mânați de inspirație divină și nu au dat niciun pas înapoi. Câți dintre cei care ne conduc astăzi renunță la fotoliul cald pentru acest proiect de țară?! Mi-ar plăcea să cred că cei care au vorbit astăzi în Parlamentul României au fost sinceri. M-aș fi așteptat ca tot astăzi, în același loc, să apară o rezoluție privind Unirea Basarabiei cu România ori să fie promovate alte forme legale, precum referendumul. Încercăm să vedem dacă românii sunt pregătiți pentru un astfel de moment, conceptual vorbind. Se pare că Basarabia ne-a luat-o înainte din acest punct de vedere. Peste 12% din localitățile basarabene au decis că vor să se unească cu România. În paralel, ar trebui ca măcar 400 de localități din țara noastră să fi semnat un acord de unire cu Basarabia. Din ce în ce mai mult simt că acest curent unionist se apropie de sufletul românilor, în aceeași măsură în care se apropie sufletul Basarabiei de România. Important este să credem în acest proiect și să-l transmitem mai departe”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Prof. univ.dr. Ion Agrigoroaiei a prezentat câteva dintre capitolele volumului „Iașii și Unirea Basarabiei cu România”, enumerând și câteva detalii istorice inedite pentru opinia publică. „A existat atunci și un pericol al Ucrainei. Presa și alte documente ne arată cum Ucraina a cerut Puterilor Centrale să admită participarea la tratativele separate. Într-o notă a guvernului ucrainean, se menționa: «Basarabia este parte indivizibilă a Ucrainei». Germania, însă, a refuzat Ucrainei participarea la tratativele de pace, pentru că a considerat că Basarabia este o problemă a României”, a menționat acesta.

„Unirea Basarabiei cu România, care s-a întâmplat acum 100 de ani, e primul moment important dintr-un ciclu al unirilor ce se va finaliza pe 1 Decembrie 1918. Astăzi am săvârșit mai multe momente de aducere aminte a ceea ce au înfăptuit elitele politice pe cele două maluri ale Prutului în urmă cu un veac. Privind spre viitor, ne gândim la moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare”, a pus și coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, prof. univ. dr. Daniel Șandru.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*