Municipalitatea ieşeană contestă OUG de modificare a Codului Fiscal

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/11/2017

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 15 noiembrie, primarul Mihai Chirica a detaliat argumentele care stau la baza demersului de contestare a recentei ordonanţe guvernamentale de modificare a Codului Fiscal, în urma căreia bugetul Primăriei Municipiului Iaşi, dar şi al altor unităţi administrativ teritoriale, vor fi afectate în mod negativ.

„Am reuşit să finalizăm documentaţia necesară a fi înaintată Avocatului Poporului, aceasta fiind deja trimisă. Pe parcursul zilei de marţi tot mai multe primării din ţară au venit să se alăture demersului făcut de noi în ceea ce priveşte blocarea aplicării acelor părţi din ordonanţă care privesc interesele administraţiei publice locale. Încercăm astfel să arătăm că se încalcă în mod flagrant legea”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a detaliat apoi elementele care susţin acţiunea de contestare a modului în care Codul Fiscal încalcă anumite prevederi legale.

„În primul rând, se încalcă prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, aprobată prin Hotărâre de Guvern în 2007. Este vorba de articolul 9, alineatul 6, unde scrie foarte clar că autorităţile publice locale trebuie să fie consultate ori de câte ori se discută despre cotele alocate din diverse surse de venit ale acestor autorităţi. Pe de altă parte, sunt încălcate alte prevederi legale, respectiv HG 595 / 2007 privind funcţionarea şi atribuţiile comitetului pentru finanţele publice locale. Exista obligaţia ca acest comitet să fie interogat, consultat, în vederea emiterii unei Hotărâri de Guvern care priveşte autorităţile publice locale, în condiţiile în care vorbim despre descentralizare şi autonomie locală. De asemenea, pe 27 aprilie 2017, prin HG 285, Guvernul României a aprobat tezele prealabile ale proiectului Codului Finanţelor Publice Locale, care nuanţează modificarea Codului Fiscal în concordanţă cu cerinţele comunităţii europene. Aici se spune foarte clar că, în momentul promovării Codului Finanţelor Publice Locale, Guvernul trebuie să prevadă creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit alocat bugetelor locale de la 71,5% în prezent la 100%, începând cu 2018, şi revizuirea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale din unele venituri ale bugetului de stat, astfel încât să se ajungă la un buget minim de 750 de lei pe locuitor, buget care ar asigura funcţionarea fiecărei unităţi administrativ teritoriale. De această Hotărâre de Guvern nu se ţine cont deloc în Ordonanţa despre care vorbim acum. Una peste alta, am avut miercuri dimineaţă discuţii cu reprezentantul Comisiei Europene în România, materialul nostru urmând a fi trimis şi acestui organism european. Salut demersul primarilor care ni s-au alăturat, din comuna suceveană Siret, dar şi din localităţile învecinate acesteia, domnul primar Nicolae Robu din Timişoara, domnul primar Dan Niţă din Miroslava, altor primari din România care sunt alături de această acţiune”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Comments

comments

Categoria: economie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*