Municipalitatea ieşeană a comemorat Pogromul din 1941

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/07/2016

Aproximativ 100 evrei de origine română, care în prezent trăiesc în Israel, au fost prezenți vineri, 8 iulie, la Palatul Roznovanu. Aceștia au venit la Iași pentru a participa la manifestările de comemorare a 75 de ani de la Pogromul de la Iași, organizate în perioada 8-10 iulie.

„Iașul era capitala noastră. Pentru mine, copil născut la Dorohoi, plecarea la Iași e cum ar fi acum plecarea în America. Aceste locuri îmi aduc aminte de lucruri frumoase, din copilăria mea, dar și de timpuri grele. Duminică, braț la braț, vom merge în Marșul pentru viață împreună, vom comemora și vom spune că noi nu vom uita niciodată ce s-a întâmplat în Pogromul din 1941 de la Iași. Alături de noi vor fi cadre militare din România, dar și ofițeri în rezervă din armata Israelului, care au venit aici împreună cu părinții și copiii”, a declarat rabinul Josef A. Wasserman, președintele Fundației pentru promovarea evreilor români.

Copy ofmarsul_vietii_foto_7

„Istoria are nevoie de adevăr”

Programul manifestărilor dedicate Pogromului de la Iași, reunite sub genericul „Marșul pentru viață la Iași: 75 de ani de la Pogromul din 1941”, au mai inclus o rugăciune rostită vineri seara la Sinagoga Merarilor, iar sâmbătă, la Primărie, un spectacol de muzică evreiască și un spectacol de folclor românesc. Duminică, la Cimitirul Evreiesc din Iași a avut loc un moment comemorativ, urmat de o depunere de coroane. Evenimentul a fost urmat de o deplasare la Cimitirul Evreiesc din Podu Iloaiei, iar ulterior grupul s-a deplasat la Botoșani.

„Istoria are nevoie de adevăr, prezentul are nevoie de adevăr, pentru a ne putea asigura un viitor liniștit, pașnic, cu înțelegere și cu iubire, așa cum era atunci când ne-a făcut Dumnezeu. Este un moment foarte important pentru istoria orașului nostru. Mulți dintre cei care au venit zilele acestea la Iași s-au născut aici, iar acum au venit din nou în vizită prima oară după foarte mult timp. Iașul a avut o comunitate evreiască foarte importantă, reprezentativă, care a dat nume mari și a creat lucruri importante pentru municipiul nostru, și de aceea de fiecare dată e o onoare să fie alături de noi”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

„Două piețe în memoria Pogromului”

În perioada 28-29 iunie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a organizat mai multe evenimente în cadrul programului comemorativ „75 de ani de la Pogromul de la Iași din iunie 1941”, printre care masa rotundă „Pogromul de la Iași între istorie și memorie”, vernisajul expoziției „Iași – Paris – Auschwitz, Benjamin Fondane, destinul unui avangardist” şi Concertul coral „In memoriam”. Tot de la sfârșitul lunii iunie, la Iași două piețe au primit nume care amintesc de Pogromul evreilor din iunie 1941. Astfel, intersecţia de la Râpa Galbenă poartă denumirea de „Piața Evreilor martiri ai Pogromului din iunie 1941”, iar următoarea intersecţie, dintre strada Arcu şi strada Gării, la propunerea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, „Piaţa Drepți între Popoare”.

 

Comments

comments

Categoria: Special

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*