Municipalitatea ia măsuri pentru prevenirea răspândirii gripei în unitățile școlare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/01/2019

Marți, 29 ianuarie, primarul Mihai Chirica a convocat o ședință cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), ai Direcției de Asistență Socială (DAS) și ai Direcției Creșe, precum și cu personalul medical din unitățile de învățământ preuniversitar, în vederea realizării unui plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii gripei în unitățile școlare și creșe.

Edilul a solicitat și primit informații cu privire ca acțiunile luate în prezent în vederea limitării răspândirii virozelor respiratorii: triajul copiilor, promovarea și aplicarea măsurilor de igienă atât în unitățile de învățământ, cât și la domiciliu, decontaminarea sălilor unde au loc activitățile didactice etc.

„În principiu, nu sunt motive foarte grave de îngrijorare, dar asta nu înseamnă că trebuie să continuăm acest program de prevenire. S-au pus la dispoziţie toate materialele necesare pentru dezinfectare, inclusiv măşti specializate pentru cei care suferă de răceală sau gripă. De asemenea, au fost trecute în revistă toate măsurile care s-au luat până în momentul de faţă, privind controlul copiilor de către cadrele didactice la începerea cursurilor, sesizarea cadrelor medicale din şcoli dacă sunt elevi care suferă de viroze respiratorii. Unii sunt trimişi acasă, alţii primesc îngrijiri imediate, în cadrul cabinetelor medicale şcolare. La Direcţia Creşe nu se constată o înrăutăţire a prezenţei copiilor înscrişi acolo”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 29 ianuarie, la Palatul Roznovanu.

În urma discuțiilor s-au convenit o serie de măsuri complementare în vederea limitării răspândirii gripei și a virozelor respiratorii.

Astfel, cu sprijinul DSP și DAS, Primăria Municipiului Iași va iniția o campanie de conștientizare și educare prin tipărirea și distribuirea unor flyere cu informații despre modalitățile de protejare a preșcolarilor și elevilor (inclusiv a părinților) împotriva gripei.

Reprezentanții DSP și personalul medical din unitățile de învățământ vor inventaria stocurile de substanțe dezinfectante și de măști de protecție din unitățile de învățământ, în vederea completării acestor resurse, acolo unde este cazul.

Primarul Mihai Chirica va solicita Companiei de Transport Public (CTP) SA să acorde o atenție deosebită igienizării mijloacelor de transport în comun. Acestea vor fi bine aerisite la capetele de traseu, iar personalul CTP va dezinfecta obiectele atinse curent de călători (bare, mânere, validatoare).

Întrucât luni, 4 februarie, începe o nouă vacanță în învățământul preuniversitar, municipalitatea face apel la ieșeni să evite, pe cât posibil, petrecerea timpului liber în locurile aglomerate închise și acorde o atenție sporită igienei la domiciliu.

În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica are în vedere și câteva propuneri venite din partea cadrelor medicale din unitățile de învățământ, printre care posibilitatea acoperirii costurilor voucherelor de vacanță și a abonamentelor pe mijloacelor de transport în comun din bugetul local pentru medicii și asistentele care lucrează în cabinetele medicale din școli, precum și posibilitatea subvenționării programului de vaccinare împotriva gripei pentru cadrele didactice.

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*