Municipalitatea cere opinia adevăraților specialiști în privința poluării

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/04/2019

Având în vedere numeroasele discuții din spațiul public, purtate mai ales de nespecialiști, referitoare la gradul de poluare a Iașului, Primăria Municipiului Iași atrage atenția asupra unui fenomen cel puțin curios.

Joi, 4 aprilie 2019, stațiile de monitorizare a calității aerului au înregistrat valori neobișnuite în localitatea Bosia (comună aflată în apropierea râului Prut, la granița cu Republica Moldova), unde gradul de poluare a aerului a atins niveluri record. Astfel, pe scara de valori  utilizată de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) – www.calitateaer.ro, unde 1 înseamnă excelent, iar 6 foarte rău, parametrii măsurați au avut valori corespunzătoare indicelui 5 (rău).

De asemenea, tot joi, 4 aprilie 2019, în mod oarecum surprinzător, Municipiul Iași a fost, potrivit acelorași date, cel mai puțin poluat dintre orasele mari ale României!

„Fac apel la adevărații specialiști din domeniul protecției mediului să explice aceste fluctutații bizare ale parametrilor de poluare a aerului. Deoarece ține de domeniul evidenței faptul că, în acest caz, vântul a jucat un rol important în determinarea unui anumit grad de poluare, îi întreb pe adevărații specialiști dacă nu cumva Iașul însuși este mai degrabă o victimă a circumstanțelor. Fără a nega sau minimaliza problemele de mediu ale orașului nostru, devine tot mai clar faptul că situația nu este deloc atât de neagră cum este prezentată de regulă de tot felul de nepricepuți. Noi, la fel ca specialiștii europeni, am indentificat cauzele principale ale poluării din municipiul Iași: gazele de eșapament și particulele în suspensie rezultate în urma traficului auto, precum și emisiile sistemelor individuale de încălzire a locuinţelor (centralele termice). În același timp, îi asigurăm pe ieșeni că Primăria are un plan foarte clar de măsuri de combatere a poluării care a început să fie deja pus în aplicare. Cu ajutorul ieșenilor și al specialiștilor adevărați, sunt convins că acest plan se va bucura de succesul scontat”, a declarat primarul Mihai Chirica.

O altă informație interesantă: vineri, 5 aprilie 2019, stațiile de monitorizare a calității aerului din țară au înregistrat, la orele dimineții,  grade de poluare mai mari în Timișoara decât în Iași.

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*