Municipalitatea a demarat campania de înştiinţare privind poliţa de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/11/2011

Începând cu luna noiembrie 2011, Primăria Municipiului Iaşi a demarat campania de înştiinţare a cetăţenilor municipiului Iaşi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Înştiinţarea pe care o trimite municipalitatea ieşenilor este făcută în baza Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. La art. 17, alin. 3, legea amintită prevede că Primarul, prin compartimentul de specialitate (în cazul nostru DEFPL Iaşi), va trimite scrisori de înştiinţare către debitori, cu confirmare de primire. Altfel spus, legiuitorul obligă autorităţile publice locale să informeze cetăţenii despre obligativitatea contractării poliţei de asigurare, precizându-se şi amenzile ce pot fi acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare (amenzi de la 100 la 500 lei, conform art. 30 din Lege).

Lista cu toţi contribuabilii care au încheiată asigurarea este publicată pe site-ul PAID (Polul de asigurare împotriva dezastrelor) şi cuprinde informaţii referitoare la poliţele de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. În aceeaşi ordine de idei, legiuitorul a admis că sunt valabile şi poliţele facultative care asigură riscurile obligatorii. În această situaţie, municipalitatea trimite adrese de înştiinţare inclusiv la persoanele asigurate cu poliţă facultativă, deoarece nu pot fi regăsite informaţii legate de acestea, societăţile de asigurări refuzând să pună la dispoziţie aceste date din raţiuni de confidenţialitate.

Precizările de mai sus sunt necesare pentru informarea corectă a opiniei publice în privinţa poliţei obligatorii de asigurare şi pentru a se înţelege că municipalitatea nu face altceva decât să pună în aplicare Legea 260/2008.

Comments

comments2 Comentarii

  1. Locuitor iesean

    Dar locuintele care sunt pe “lista neagra a celor cu risc mare in cazul unui cutremur”. deci cele cu bulina, ce se intampla ? Societatile de asigurari au refuzat sa incheie asigurari pentru cele din aceasta categorie .

Trackbacks / Pings
*