Moment poetic inedit în Catedrala Mitropolitană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/11/2013

New ImageConstantin Chiriac, directorul Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, a susținut un recital inedit în incinta Catedralei Mitropolitane din Iași.

Prezent în Capitala Moldovei cu ocazia Forumului organizat de Agenția de Dezvoltare Nord-Est, unde a susținut o prelegere, Constantin Chiriac a ales Catedrala Mitropolitană din Iași drept spațiu de manifestare a unui act artistic original, care a surprins plăcut auditoriul aflat în acel moment în catedrală. „Recitalul este un cadou pe care îl dăruiesc acestui oraş pentru care am un respect profund. Eu am copilărit în apropiere de Iaşi, la Prisăcani, pe malul Prutului şi am absolvit cursurile Liceului Negruzzi din Iaşi.”, a declarat Constantin Chiriac.
Intitulat „Metanie ţie, Părinte!”, acest recital este un spectacol despre viaţă, moarte, destin, credinţă şi, mai ales, despre iubire, ce îşi propune să aducă în prim-plan întrebările fundamentale ale omului în raport cu sine şi cu creatorul.
Constantin Chiriac va mai avea un alt moment artistic, de data aceasta în Sala Mare a Palatului Roznovanu (sediul Primăriei Municipiului Ia
și). Cel de-al doilea recital este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, explorând legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români.
Constantin Chiriac este director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu din anul 2000 şi fondatorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al treilea cel mai important festival de artele spectacolului din Europa, ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediţie. În perioada 2004 – 2007 a fost vicepreşedinte al „Asociaţiei Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007“, iar din 2010 este membru al comitetului de selecţie şi monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lume. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără „Moromeţii” (regia: Stere Gulea), „Croaziera” (regia: Mircea Daneliuc) şi „Undeva în Palilula” (regia: Silviu Purcărete).

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*