Modernizări şi construiri de creşe şi grădiniţe în municipiu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/09/2018

Vineri, 28 septembrie, consilierii locali vor dezbate un proiect privind rectificarea bugetului general al Municipiului Iaşi pe anul 2018. Sunt vizate diferite obiective de investiții din învățământ, sănătate, infrastructură. În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 26 septembrie, primarul Iașului, Mihai Chirica, a făcut și o trecere în revistă a investițiilor derulate în cadrul unităților de învățământ preșcolar.

„Avem o rectificare bugetară pozitivă de 27 milioane de lei, sume importante fiind alocate învățământului, pentru continuarea lucrărilor din cadrul unor obiective de investiții. Creșele și grădinițele au căpătat un grad înalt de importanță. Putem anunța că se va construi o grădiniță în cartierul Bucium, legată de Școala Veronica Micle. Deja s-au contractat serviciile de proiectare și de consultanță, contra unei sume de 124 000 de lei. Pentru construirea acestei grădinițe, am cerut accesarea de fonduri europene disponibile pe Axa 4. O altă grădiniță va fi construită în cartierul Dacia, pentru care depunerea contractului de finanțare din fonduri europene se va face până la sfârșitul acestui an. Suntem în procedură de achiziție a modernizării Grădiniței nr.13 din cartierul Tătărași, așteptând în această perioadă depunerea ofertelor. Tot în derulare sunt și licitațiile pentru Creșele nr.1 și 10. Vorbim de proiectarea și execuția lucrărilor pentru modernizarea și extinderea Creșei nr. 1 și de modernizarea și dotarea Creșei nr. 10. Cele două obiective sunt proiecte ale Municipiului Iași care au primit finanțare prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Valoarea totală a acestora  este de 4,29 milioane lei, din care contribuția de la bugetul local este de aproximativ 223.000 lei.

Investiţii în curs de derulare

În expunerea sa, edilul a trecut în revistă şi alte investiţii aflate în derulare, cum ar fi cele de la Creșa nr.19 (contract finalizat de 340 000 de lei), Creșa nr.6, Creșa nr. 2, Creșa nr.14. Pentru Creșele nr. 6, 15 și 19, sunt prevăzute sume suplimentare pentru achiziția unui sistem de supraveghere în valoare de 16 000 de lei pentru fiecare dintre ele. De asemenea, municipalitatea este în curs de achiziție a lucrărilor pentru creșa arondată Școlii Nicolae Iorga, unde pe amplasamentul fostului magazin Mocheta se va  construi o grădiniță cu patru săli de curs, creându-se posibilitatea amenajării a încă două săli de curs. „O altă veste bună este că, odată cu punerea în funcțiune a Grădiniței cu Program Prelungit nr.1 din Nicolina, nu intenționăm să mutăm Grădinița Moțoc acolo, pentru că această unitate de învățământ preșcolar gestionează deja un număr mare de copii. Am făcut această trecere în revistă pentru că lucrăm deja la bugetul local al Municipiului Iași pe anul 2019, ținând legătura cu Inspectoratul Școlar Județean Iași în ceea ce privește cererile de înscrierile la creșe și la grădinițe, motivându-se astfel susținerea acestui program de investiții”, a precizat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Tot în ședința Consiliului Local de vineri, 28 septembrie, aleșii vor supune aprobării și un proiect de hotărâre ce vizează redistribuirea excedentului bugetar înregistrat la 31 decembrie 2017.

Comments

comments

Categoria: educatie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*