Modernizarea transportului public continuă cu fonduri europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/10/2018

Municipalitatea ieșeană a finalizat  licitația pentru asigurarea de servicii de realizare a studiului de fezabilitate și de servicii de consultanță pentru elaborarea documentației de finanțare aferente proiectului „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași”. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferințe de presă desfășurată vineri, 5 octombrie.

„Am semnat contractul de elaborare a studiului de fezabilitate și a serviciilor de consultanță în vederea depunerii documentației pentru sistemul e-ticketing. Firma câștigătoare a acestei proceduri este SC Urban Scope SRL, iar valoarea contractului este de 165.410 lei, inclusiv TVA. Această societate va elaborara studiul de fezabilitate pentru depunerea documentației în vederea atragerii de fonduri europene pe sistemul e-ticketing, care va permite utilizarea de metode flexibile de validare a călătoriei prin contactless. Alte avantaje ale acestui sistem constau în creșterea productivității și reducerea fraudei prin folosirea piețelor electronice, scăderea consumului de combustibili posibilă prin valorificarea platformelor informatice care permit identificarea mijlocului de transport și când ajunge acesta în stație. De asemenea, vom înlocui toate compostoarele metalice cu validatoare electronice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Licitația a avut o prevedere bugetară de 200.000 lei, fără TVA, și a atras trei oferte. Câștigătoarea procedurii SC Urban Scope SRL a avut  o ofertă de 139.000 lei, fără TVA (165.410 lei, cu TVA). Firma va trebui să facă documentația pentru proiectul Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași, care va fi finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 – Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare” – Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Valoarea estimată a proiectului „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași” este de 1.632.653 euro (7.608.163 lei), iar perioada de implementare este de 24 de luni (2019 – 2021).

Sistemul de emitere / validare a titlurilor de călătorie (e-ticketing) va permite colectarea, memorarea, transmiterea și prelucrarea tuturor datelor referitoare la emiterea, vânzarea, utilizarea, validarea și controlul titlurilor de transport. Sistemul, bazat pe dispozitive de validare instalate în vehiculele de transport în comun, cartele electronice reîncărcabile și carduri cu multiple călătorii, dar şi achiziţie  de bilete prin intermediul unei platforme online, SMS, aplicaţie telefonie mobilă (Android, iOS), diverse terminale Pay Point, va permite flexibilizarea ofertei comerciale și creşterea calităţii serviciilor comerciale oferite călătorilor prin posibilitatea de implementare a unei game largi de abonamente.

În același timp, se urmărește creşterea productivităţii şi reducerea fraudei prin posibilitatea de monitorizare permanentă a tuturor componentelor sarcinii de transport (emiterea, vânzarea, validarea și controlul titlurilor tarifare, starea echipamentelor, respectarea programului de lucru de către angajaţii care interacționează cu echipamentele sistemului de taxare, respectarea planificărilor de către controlori etc.) Sistemul va permite integrarea cu serviciile de transport oferite de operator în zona metropolitană.

Proiecte europene deja depuse

În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a anunțat că, pe platforma informatică de accesare a fondurilor europene MySMIS au fost încărcate deja două proiecte majore care privesc dezvoltarea infrastructurii transportului public în comun din Iași: „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, cele două urmând a primi finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4.1, destinată mobilității urbane.

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.517,70 lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.261,72 lei, inclusiv TVA.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*