Modernizarea CET II Holboca, realizată cu ajutorul fondurilor europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/04/2016

Municipalitatea continuă modernizarea sistemului centralizat de termoficare. Conducerea Primăriei a anunţat marţi, 19 aprilie, finalizarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană”. Este vorba despre dotarea CET Holboca cu instalaţiile de reducere a oxidului de azot şi a oxidului de sulf din emisiile de ardere, precum şi de cea pentru captarea în stare uscată a zgurii şi cenuşii rezultate în urma arderii cărbunelui. „Proiectul are o valoare totală de 54 de milioane de euro şi s-a derulat pe cadrul financiar 2007-2013, în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 3. Acesta a avut drept obiectiv conformarea instalaţiilor Municipiului Iaşi la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană tuturor statelor membre începând cu 2016. Investiţiile realizate s-au făcut pentru echipamente şi instalaţii din domeniul public, aflate în proprietatea municipalităţii, astfel că centralele de producţie CET Holboca şi CET Tudor sunt primele din România care respectă standardele de mediu obligatorii în Europa”, a afirmat primarul interimar Mihai Chirica.

zgura si cenusa cet holboca_dupa lucrari_4

Proiectul a cuprins reabilitarea cazanelor de apă fierbinte CAF 1 si CAF 3 de la CET Tudor, reabilitarea pompelor de termoficare de la CET 1 şi CET 2, înlocuirea a 11 kilometri din magistrala 2 de termoficare, instalaţia de captare în stare uscată a zgurii şi cenuşii la CET Holboca, instalaţia de denoxare la CET Holboca şi instalaţia de desulfurare la CET Holboca. „Primăria va lansa în curând licitaţia publică pentru lucrările aferente noii aplicaţii cu finanţare europeană câştigată pe Programul Operaţional pentru Infrastructura Mare 2014-2020, în valoare de 28 milioane de euro, care prevede înlocuirea a 25 kilometri de reţele primare şi a 50 kilometri de reţele secundare. Totodată, pregătim încă o aplicaţie pentru fonduri europene, tot pentru înlocuirea de reţele primare şi secundare, în valoare de 20 de milioane de euro. Reprezenanţii Comisiei Europene şi ai Ministerului Fondurilor Europene ne-au încurajat în acest sens în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat recent”, a mai anunţat Mihai Chirica.

Fără instalaţiile de denoxare, de desulfurare, de captare în stare uscată a zgurii şi cenuşii de la Holboca, şi fără instalaţile de monitorizare online a emisiilor celor două cazane de apă fierbinte din Tudor Vladimirescu, centralele care produc energia termică pentru ieşeni nu ar mai fi putut funcţiona începând cu iarna 2016-2017. Aşadar, proiectul european recent finalizat a avut ca scop securizarea furnizării apei calde şi a căldurii către ieşeni din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător.

După cum prevede contractul de delegare a serviciului public de termoficare, odată cu finalizarea completă a lucrărilor finanţate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, Veolia Energie Iaşi va acoperi parţial, pe durata concesiunii, contribuţia bugetului local la proiectul european prin redevenţa suplimentară. Aceasta reprezintă costurile de construcţii şi montaj pentru toate cele 6 lucrări derulate cu finanţare europeană. Aşadar, compania va suporta aproximativ 85% din contribuţia totală a municipalităţii de la bugetul local.

Operatorul de termoficare are obligaţia de a investi în sistem pe toată durata contractului de delegare, fapt clar stabilit de clauzele acestuia. Veolia Energie Iaşi a investit 28 milioane de lei în perioada 2013-2015 şi a anunţat că în acest an va realiza investiţii din fonduri proprii în valoare de 11 milioane de lei, respectând, şi chiar depăşind, obligaţiile pe care le are faţă de municipalitatea ieşeană.

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*