Model de bună practică prezentat la Iași: „Israel – Mai mult decât inovaţie în irigaţii”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 09/08/2018

Misiunea Economică din cadrul Ambasadei Israel la Bucureşti a organizat joi, 9 august, la Iași, evenimentul „Israel– Mai mult decât inovaţie în irigaţii ”. Cu ocazia acestei manifestări, au fost prezentate informații de specialitate fermierilor și iesenilor interesați de inovaţiile si performanţele Statului Israel recunoscute la nivel mondial în acest domeniu de activitate.

 

La seminar au participat Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa Tamar Samash, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, parlamentari și reprezentanți ai Consiliului Județean Iași. Prezent la acest eveniment a fost și primarul Mihai Chirica, care a elogiat strategia Statului Israel în privința dezvoltării agriculturii prin valorificarea resurselor naturale.

„Israelul este un exemplu din multe puncte de vedere, dar mai ales când vine vorba de agricultură. Să nu uităm că ei au devenit exportatori de produse agricole, în special de legume, în deșert. Așadar, au reușit o performanță care este inimaginabilă pentru noi, în condițiile în care țara noastră ar trebui să fie principalul exportator pentru astfel de produse. Israelul excelează la nivel mondial la acest capitol pentru că folosește tehnologii avansate și cele mai performante sisteme de supraveghere a modului în care se irigă terenurile agricole. Un astfel de model trebuie implementat și în România, ajutat fiind de folosirea de tehnologii și de metode de fabricație similare. În momentul de față, țara noastră suferă din cauza irigațiilor insuficiente și în consecință, suntem la mila naturii. Municipiul Iași este cel mai mare consumator de produse agroindustriale din județ, calitatea lor condiționând în mod direct calitatea vieții din comunitățile noastre. Avem o colaborare permanentă cu producătorii agricoli autohtoni, aspect care este demonstrat de prezența acestora la târgurile de profil periodice desfășurate în zona centrală a orașului, dar și în piețele unde este cerere pentru astfel de produse.

Se împlinesc 70 de ani de la crearea statului Israel, timp în care acest popor a arătat o luptă permanentă, tenacitate în dezvoltare dar și respect permanent față de resursele naturale. Vizitele pe care le-am făcut în ultimii doi ani în Israel m-au pus pe gânduri, iar concluzia este foarte simplă: manifestarea respectului și a prețuirii pentru fiecare element al patrimoniului. Acest stat a reușit să facă aproape din nimic o țară ca o grădină doar printr-o muncă susținută de oameni care s-au folosit de toate resursele lor intelectuale, materiale sau fizice. Acest model ar trebui implementat și în țara noastră, pentru că numai printr-un efort conjugat în ceea ce privește refacerea structurilor de bază ale României, vom putea recupera ceea ce astăzi ne lipsește: respectul. Avem deja școli agricole și tehnice, apă, pământ fertil, tehnologie, însă cred că factorul important este dedicarea față de toate aceste resurse, din care să rezulte o strategie viabilă și de durată pentru agricultura românească”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cadrul acestei întâlniri au avut loc prezentări ale unor companii israeliene prezente și pe piața din România, precum Naan Dan Jain, Netafim și Rivulis, reprezentanții acestora oferind explicații de specialitate din domeniul irigațiilor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*