Mobilizare maximă pentru deszăpezirea orașului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/01/2019

Date fiind precipitațiile sub formă de ninsoare abundente și temperaturile negative de joi, 10 ianuarie, și codul galben încă în vigoare de ninsoare și viscol valabil astăzi, 11 ianuarie, primarul Mihai Chirica a dispus tuturor direcțiilor și societăților comerciale subordonate să mobilizeze toate utilajele și echipele necesare pentru a combate efectele negative ale iernii.

 

Joi, 10 ianuarie, între orele 8.00 și 20.00, Citadin SA a lucrat pe toate traseele, atât pe axele principale, cât și în cartiere, cu 11 autobasculante, nouă sărărițe, 12 buldoexcavatoare, două încărcătoare frontale, șapte tractoare cu cupă și 25 de angajați, care au utilizat 575 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitor de coroziune și șase tone de clorură de calciu. În tura de noapte, între orele 20.00 și 8.00, echipele Citadin SA au intervenit cu cinci autobasculante, nouă sărărițe, șase tractoare cu cupă, 11 buldoexcavatoare, două încărcătoare frontale și 29 de angajați, care au folosit 420 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitor de coroziune și patru tone de clorură de calciu.

Astăzi, 10 ianuarie, Citadin SA intervine în toate cartierele cu 38 de utilaje, din care 16 cu lame. În prezent, în stocurile Citadin SA mai sunt 1.561 tone de clorură de sodiu, 25 tone de clorură de calciu, 32 de tone de material antiderapant preparat.

Salubris SA a lucrat și continuă să lucreze pe trotuare, alei pietonale și refugii cu cinci multicare cu lamă și sărăriță, 10 multicare cu lamă / freză, două autobasculante, două încărcătoare frontale, precum și cu 100 de muncitori.

Servicii Publice SA a intervenit și continuă să intervină în zonele de pantă și versanți (în special în Țicău și Galata), poduri și pasaje, cu patru autobasculante și patru tractoare de lamă și a utilizat 48 de tone de clorură de sodiu. De asemenea, societatea lucrează cu trei utilaje în cimitire și intervine și în parcuri și spații verzi.

Date fiind ninsorile abundente și traficul dificil, Compania de Transport Public SA face eforturi pentru a menține viabile macazurile și rețeaua de fir contact, precum și pentru a curăța peroanele și refugiile. În cursul nopții trecute, compania a intervenit cu două autoturnuri și trei vagoane pentru curățarea refugiilor, o volă, două autoutilitare, un utilaj Unimog și două autovehicule cu lamă, precum și 23 de muncitori, care au utiizat 4,5 tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 4,5 tone de clorură de calciu. Echipele CTP Iași depun toate eforturile pentru a asigura circulația mijloacelor de transport, având în vedere condițiile de trafic îngreunate.  La ora 7.00, traseele erau deservite de 141 de mijloace de transport, mai exact 91 de autobuze, 49 de tramvaie și 1 microbuz. La ora 9.00, au fost introduse suplimentar încă două autobuze pentru a micșora timpii de așteptare în stații. Vremea nefavorabilă a dus și la blocaje în care au fost implicate mijloace de transport. Pentru informații și sesizări, călătorii au la dispoziție numărul de telverde 0800.110.427, gratuit în rețelele de telefonie mobilă și Telekom, pagina de internet a companiei http://sctpiasi.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/ctpiasi.

Pe lângă activitatea pe linie rutieră și asigurarea siguranței publice, Poliția Locală patrulează în permanență și transmite societăților subordonate situațiile care necesită intervenții. În cursul zilei de astăzi Poliția Locală are la stradă 58 de agenți. De asemenea, polițiștii locali înștiințează asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să curețe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, iar ulterior vor aplica amenzi în cazurile în care prevederile legale nu vor fi respectate. Și Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni să curețe trotuarele din zonele administrate de firme sau de asociațiile de proprietari, cu atât mai mult cu cât, începând de astăzi, la centrele de cartier sunt disponibile lopeți care pot fi luate gratuit pentru deszăpezire.

În altă ordine de idei, Serviciul Asociații Proprietari al Primăriei a contactat 60 de asociații independente care gestionează circa 800 de blocuri, cât și cele 15 firme de administrare care gestionează circa 1.400 de blocuri. Din cele 2.254 de blocuri din Municipiul Iași, 2.200 au fost înștiințate încă de dimineață să intervină pentru deszăpezirea scărilor și căilor de acces.

Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.236.000. Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de le telefon al Salubris SA 0232.270.223. De asemenea, Dispeceratul Poliţiei Locale poate fi contactat la numărul de telefon 0232.232.099, la sediul din str. Bucium nr. 30 sau prin e-mail la adresa: politialocalais@yahoo.com.

Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni ca, dacă observă persoane fără adăpost în spații deschise în această perioadă cu temperaturi negative, să apeleze numărul unic de urgențe 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale. Persoanele astfel identificate vor fi conduse la spital sau la Direcția de Asistență Socială pentru a primi ajutorul necesar.

Comments

comments

Categoria: servicii publice

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*