Mii de credincioși așteptați la slujbele arhierești organizate de Arhiepiscopia Iașilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 05/04/2018

Mitropolia Moldovei și Bucovinei organizează evenimente religioase importante ce se desfășoară începând de joi, 5 aprilie. Pelerinii sunt aşteptaţi astăzi, la ora 16:00, la Procesiunea „Drumul Crucii“, care va fi organizată la Mănăstirea Hadâmbu.

Anterior acestei procesiuni, de la ora 14:00, se va săvârși Denia celor 12 Evanghelii de către un sobor de preoţi. Pelerinajul va debuta la Poarta „Bucuria Crucii“, iar slujba, alcătuită special de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va cuprinde 14 citiri din Sfânta Evanghelie.

Atât preoţii, cât şi credincioşii vor intona cântările specifice Săptămânii Patimilor şi vor rememora astfel drumul pe care Mântuitorul Hristos l-a parcurs spre Dealul Golgota din Ierusalim. „Din mila Bunului Dumnezeu, am ajuns cu mulţi ani în urmă la Ierusalim şi am parcurs Drumul Crucii. Am iniţiat acest pelerinaj la Hadâmbu pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu şi pentru a simţi prezenţa Mântuitorului Hristos. Ne vom aduce aminte în cadrul acestui pelerinaj de Mântuitorul Hristos, Care a dus de bunăvoie Crucea spre patimă. În dreptul fiecărei troiţe se va citi o evanghelie şi se va rosti o ectenie“, a menţionat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. După ultima oprire, preoţii şi credincioşii vor reveni în incinta mănăstirii pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi la raclele ce adăpostesc fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.” a precizat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu.

Pe de altă parte, credincioşii sunt aşteptaţi în noaptea de sâmbătă, 7 aprilie, spre duminică, 8 aprilie 2018, la slujba Învierii Domnului. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Potrivit reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, slujba va aduna în rugăciune mii de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi: „Slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte (IPS) Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul slujbei va fi citită Pastorala la Învierea Domnului din anul 2018. În a doua zi de Paşti, luni, 9 aprilie, IPS Teofan va oficia Sfânta Liturghie la Biserica «Sfântul Ilie» din Piatra Neamţ, iar marţi, în cea de-a treia zi de Paşti va sluji la Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani.” arată reprezentanții Sectorului Comunicare și Relații publice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*