Mesajul primarului Mihai Chirica adresat cu ocazia Sărbătorilor Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/10/2018

De 27 de ani, „Sărbătorile Iașului” reprezintă unul dintre cele mai emoționante și mai așteptate evenimente ale toamnei. Dar „Sărbătorile” din acest an au căpătat o semnificație deosebită. Ele au loc la 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-o singură Țară. Și sunt cu atât mai deosebite, cu cât i-a fost dat Iașului să joace un rol decisiv în această unire.

Devenit Capitală de război – între 1916 și 1918 –, adăpostind familia regală și principalele instituții ale statului, orașul nostru s-a transformat într-o citadelă a eroismului, a speranței și a încrederii românilor în victoria finală. Iașul a fost prima Capitală a României Mari! Pentru sutele de mii de români care s-au jertfit pentru Marea Unire, un gând bun atât din partea mea cât și, cu siguranță, din partea ieșenilor și a pelerinilor care vor poposi în Capitala Moldovei.

Ca în fiecare an, momentul culminant al „Sărbătorilor” îl constituie Ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, Protectoarea Moldovei, din 14 octombrie, perioadă în care Iașul găzduiește cel mai important pelerinaj ortodox din sud-estul Europei. Suntem cu adevărat Capitala Spirituală a României! Suntem orașul sufletului nemuritor românesc!

„Sărbătorile” din anul 2018 continuă tradiția edițiilor anterioare, propunând ieșenilor și turiștilor o înșiruire de manifestări culturale și sociale pentru toate vârstele și toate gusturile.  De asemenea, vor fi organizate din nou celebrele târguri meșteșugărești, masa pelerinului, focurile de artificii, precum și concertele în aer liber, susținute doar de mari  artiști români.

La fel ca în anii precedenți, răspunzând solicitărilor comunității, străzile și trotuarele din oraș nu vor fi blocate, toate evenimentele urmând să se desfășoare fără a perturba circulația pietonilor și a autovehiculelor. Iașul va rămâne un oraș sigur și curat. Demonstrăm din nou că primăria municipiului rămâne deschisă sugestiilor și proiectelor cetățenilor. Iașul nemuritor se schimbă, an de an, în bine!

Dorința mea este ca „Sărbătorile Centenarului” să ne facă să redescoperim bunătatea, generozitatea și solidaritatea tuturor românilor!

Vă așteptăm cu drag,

 

Mihai Chirica

Primarul Municipiului Iași

 

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*