Mesajul primarului Gheorghe Nichita cu ocazia Zilei Naţionale a României

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/12/2013

Domnule Ministru al Educaţiei Remus Pricopie, Domnule Ministru al Marilor Proiecte Dan Şova, Domnule Ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Preasfinţiile Voastre şi preacucernici părinţi, Domnule Prefect Romeo Olteanu, Domnule Preşedinte al CJ, Cristian Adomniţei, Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Dragi români, dragi ieşeni,
Cu 95 de ani în urmă se împlinea un vis! Un vis pentru care multe generaţii de români au luptat şi s-au sacrificat! Visul de a trăi într-o ţară pentru toţi românii!  Pe 1 decembrie 1918, apărea pe harta noii Europe – România Mare! Această zi a devenit cea mai importantă lecţie de istorie pentru noi. Ea ne-a învăţat că împreună suntem puternici. Ea ne-a arătat că, dacă slujim un ideal, putem depăşi orice obstacol. Idealul, spunea Nicolae Titulescu, este realitatea în devenire! Idealul este viziunea viitorului! Fără un ideal, nici un om, nici un popor nu pot scrie istorie!

Unirea tuturor românilor într-o singură Ţară a fost rezultatul unei perioade excepţionale din istoria României. În numai 70 de ani, pornind de la revoluţia paşoptistă, românii au înfăptuit unirea principatelor, şi-au cucerit independenţa de stat, pentru ca, mai apoi, după primul război mondial, să desăvârşească unirea tuturor românilor într-o Românie Mare. Datorită jertfei înaintaşilor, pe parcursul unei singure vieţi de om, ne-am afirmat dreptul de a fi o naţiune mândră! Naţiunea Română!!

primarDoamnelor şi domnilor,
Fără sacrificii, nu se poate înfăptui nimic trainic. Dar fără recunoaşterea sacrificiului şi fără acordarea respectului cuvenit celor care au ales să se sacrifice, totul poate fi în van! De aceea, să nu uităm! Să nu uităm că noi, ieşenii, am făcut primul pas. Iaşul şi-a dovedit încă o dată vocaţia de oraş întemeietor, de punct de origine al marilor proiecte care au transformat România. În ianuarie 1859, Iaşul se sacrifica, renunţând la statutul de capitală, în favoarea Bucureştiului, pentru a contribui decisiv la Unirea Principatelor! Să nu uităm nici faptul că, la sfârşitul anului 1916, în plin război, după căderea Bucureştiului în mâinile duşmanilor ţării, Iaşul devenea capitala ţării. Între decembrie 1916 – decembrie 1918, Iaşul a fost capitala României. Aici s-au aflat Regele, Guvernul, Parlamentul şi celelalte instituţii centrale. Aici s-a reorganizat Armata Română, care a obţinut marile victorii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

Tot aici s-au constituit batalioanele de voluntari ardeleni – dintre prizonierii aflaţi în Rusia – care au luptat pentru întregirea României. Aici a venit misiunea militară franceză, condusă de generalul Berthelot, care a sprijinit reorganizarea şi dotarea Armatei Române. La Iaşi au venit delegaţiile de basarabeni, bucovineni, transilvăneni pentru a discuta cu Regele şi Guvernul despre unirea cu Patria Mamă.  De la Iaşi au plecat la Chişinău reprezentanţii Guvernului, în frunte cu Primul-Ministru, pentru a primi unirea Basarabiei cu Ţara. De aici au plecat diviziile armatei române, care au asigurat protecţia Basarabiei şi Bucovinei în faţa pericolului bolşevic. La Iaşi s-au pus bazele României democratice, prin adoptarea în Parlament, a reformei agrare şi a votului universal. Prin momentele de la 1600, 1859 şi 1918 Iaşul este capitala unirii românilor! În pofida imenselor greutăţi din primul război mondial, românii s-au mobilizat, au luptat eroic şi au câştigat! Astăzi avem nevoie de spiritul acelor vremuri. Astăzi avem nevoie de înţelepciunea acelor lideri politici.

Dragi români,
Şi acum, ca şi atunci, avem nevoie de unitate! Avem nevoie de o Românie solidară! Şi spun acest lucru deoarece, ca şi atunci, la început de secol XX, România se transforma în spiritul european al vremurilor. În 1918, România devenea un stat unitar, devenea un stat modern. Şi acum, la început de secol XXI, România se transformă. Se remodelează. Redevine un stat european, aşa cum trebuia să fie atunci când se încheia cel de-al doilea război mondial. Jumătate de veac de comunism ne-au îndepărtat de Europa. Acum e momentul să reconstruim România. Procesul este în plină desfăşurare şi cere efortul nostru, al tuturor.  Este momentul acţiunii, este momentul să ne regăsim făgaşul normal. Este ceea ce şi-au dorit românii întotdeauna: o Românie puternică, o Românie modernă, o Românie europeană. O Românie a prosperităţii şi a solidarităţii. O ţară de care să fim mândri!

defilareOameni buni,
Aşa cum înaintaşii noştri ieşeni au dat semnalul modernizării României, a sacrificiului naţional, al altruismului şi efortului pentru binele comun al tuturor românilor, mi-aş dori să dăm semnalul în toată ţara că Iaşul şi ieşenii vor mai mult decât oricând să repare nedreptăţile istoriei. În curând, vom deveni capitală regională. Mai mult, vrem să devenim capitală culturală europeană în 2021. Datoria noastră, acum, este ca aceste deziderate să se îndeplinească. Este o datorie morală pentru tot ceea ce a reprezentat Iaşul pentru România. Căci un Iaşi puternic, înseamnă o Românie puternică. Să nu uităm niciodată că, de aici, de la noi, au pornit marile idei care au schimbat România! Dumnezeu să binecuvânteze Iaşul şi ieşenii! Dumnezeu să binecuvânteze românii şi România.

La mulţi ani ieşeni! La mulţi ani români!
Vă mulţumesc

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*