Mesaj către ieşeni al primarului Gheorghe Nichita

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/02/2012

Mesaj către ieşeni al primarului Gheorghe Nichita

Prin intermediul Mass-media, vreau să transmit un mesaj ieşenilor. Un mesaj de avertizare, dar şi o cheie pentru a descifra ce se întâmplă în spaţiul public de câteva săptămâni.

Suntem într-un an electoral. La fel ca şi în 2008, cu câteva luni înainte de alegeri, primarul este supus unor atacuri publice şi unor presiuni indirecte. Autorii sunt aceiaşi ca în anul 2008. Dar, acum, mă simt obligat faţă de cetăţenii Iaşului să-i menţionez, pentru a înţelege corect ceea ce se întâmplă.

În 2008, m-am luptat cu o grupare care are ramificaţii în Mass-media, în afaceri, în imobiliare, care urmărea să pună mâna pe bugetul Iaşului, dar şi pe pârghiile legislative prin care să îşi influenţeze în mod pozitiv afacerile proprii. Cu ajutorul ieşenilor, i-am învins atunci, la fel cum voi face şi în 2012.

Ce observăm în ultimele săptămâni?

Un anumit domn, cu interese mari în domeniul afacerilor cu mall-uri, se dă de ceasul morţii să atace, cu mai multă vehemenţă, proiectul Palas. Acest domn este afectat direct de către proiectul din centrul oraşului, pentru că nu a reuşit să construiască o afacere onestă care să reziste condiţiilor corecte de pe piaţă. Aşa că încearcă să distrugă, mediatic în special, un proiect care oferă 4.000 de locuri de muncă permanente în Iaşi şi va schimba faţa oraşului în bine.

O face atacând mizerabil – fără nicio probă, fără o minimă deontologie profesională – instituţia Primarului, prin intermediul postului său de televiziune. Eu, personal, nu sunt afectat de aceste atacuri. Averea mea, activitatea mea, trecutul şi prezentul meu – sunt asumate de mine, le putem discuta cinstit, bărbăteşte, cu acte şi probe pe masă. În schimb, domnul în cauză, precum şi o parte din angajaţii postului de televiziune, au practici care amintesc de o altă epocă. Îi transmit că nu voi ceda intimidărilor sale, că imaginea mea publică este suficient de consolidată în anii de muncă în fruntea Iaşului pentru a respinge fără probleme asemenea mizerii.

Un alt domn, să-i spunem, deşi cred că nimeni nu-i spune aşa, are un cu totul alt stil. Îl ştiţi deja: îşi pune angajaţii unei fiţuici aproape anonime să arunce cele mai urâte calomnii asupra ţintei, până când semnează contractul de publicitate cu ziarul său. Şantaj pe faţă, să o spunem deschis. Individul are şi el mari probleme cu legea: a construit o vilă de 500.000 de euro fără autorizaţie şi nu înţelege să intre în legalitate. Vânează licitaţiile publice şi are pretenţia să le câştige fără să aibă dreptul. Aşa că sare pe primar şi îl atacă în fiecare zi. Îi transmit public pe această cale că nu voi ceda şantajului mizerabil pe care îl practică.

Avem şi un fel de societate civilă la Iaşi care s-a mutat în faţa Primăriei. Alt individ, cu vocabular redus, se auto-erijează în susţinător al intereselor cetăţenilor. De fapt, îşi urmăreşte doar propriile interese. ONG-ul fantomă pe care îl conduce este pretextul pentru a face presiuni publice să scape de suma de 1 milion de euro pe care o datorează Primăriei!

De asemenea, acelaşi individ este implicat în mai multe procese pe fond funciar cu Primăria, încercând să obţină, în mod dubios, terenuri de valoare prin interpuşi. Nu va reuşi, aşa cum nu va reuşi să intimideze pe nimeni cu aceste manevre.

Vreau ca ieşenii să înţeleagă că aceşti trei indivizi (patronul de televiziune, şantajistul de presă şi oengistul cu blană falsă) acţionează de fapt împreună, într-un plan concertat, cu sprijin de la Casa Pătrată: Prefectura şi Consiliul Judeţean. Să nu uităm că atât fiţuica de şantaj, cât şi televiziunea de atac sunt sau au fost găzduite, în condiţii dubioase, în spaţii ale Consiliului Judeţean…

Sunt tentaculele aceleiaşi caracatiţe imobiliaro-mafiote, care urmăreşte subordonarea Primăriei intereselor lor oneroase. Pentru mine, nu este o surpriză acest atac concentrat din partea lor. Îi ştiu, ştiu ce hram poartă, ce interese urmăresc. Îi asigur pe ieşeni că nu au nicio şansă de succes.

Primarul Iaşului nu cedează şi nu va ceda şantajului de presă, şantajului rechinilor imobiliari, chiar cu preţul unor atacuri la persoană nedemne.

Primarul Iaşului va rămâne acelaşi partener al Mass-media responsabile şi oneste şi al societăţii civile sănătoase. Acestea, chiar dacă sunt critice faţă de activitatea administraţiei locale, sunt instrumente şi mecanisme ale democraţiei autentice. Dar interesele oculte camuflate sub masca presei şi a societăţii civile trebuie denunţate şi demascate public. Şantajul, insulta şi atacul la persoană nu au fost şi nu vor fi niciodată presă; la fel, elucubraţiile şi delirul unor persoane certate cu legea, dacă nu chiar şi cu probleme psihice, nu au fost şi nu vor fi niciodată societate civilă!

Ieşenii au capacitatea să discearnă între minciună şi adevăr, între interese de grup şi interesul Iaşului.

GHEORGHE NICHITA

Primarul Municipiului Iaşi


Comments

comments1 Comentariu

  1. Doamne ajuta-ne!!!

    Locuiesc in buricul targului. Pot sa va spun ca noaptea NU se lucreaza la deszapezit. Toate drumurile ce duc dinspre Alexandru cel Bun catre str Palat sunt aproape blocate. Dimineata un sofer si-a abandonat masina lasand blocata o strada intreaga. Eram acolo, am fost ultimul care am putut trece. Fratilor FACETI CEVA, duceti zapada de pe strada si apoi umblati si amendati proprietarii ca nu-si curata in fata casei. Acum nu mai au unde strange zapada. In buricul targului, pe str TRANTOMIR, ne blocam de cum iesim din curte. NU NE PUTEM DUCE COPIII LA SCOALA.
*