Memorial al victimelor comunismului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/11/2010

Vineri 12 noiembrie, la ora 11, în parcul Bisericii Mitocul Maicilor va fi inaugurat un monument dedicat celor care au pierit în sistemul concentraţionar comunist

Municipiul Iaşi inaugurază memorialul victimelor comunismului. Monumentul, realizat în bronz de artistul plastic Vasile Leondar este amplasat în parcul de lângă Biserica Mitocul Maicilor.

„Am sprijinit iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România pentru a stabili şi la Iaşi un loc de aducere aminte faţă de oamenii care au suferit în puşcării când a gândi liber, a crede în altceva decât în ceea ce spune Puterea reprezenta un delict. Monumentul Victimelor Comunismului din Iaşi este mai mult decât un grup statuar, el este un memorial al ieşenilor şi a românilor care au pierit în sistemul concentraţionar comunist. În fond, este dovada că nu vom uita niciodată victimele dictaturii, ale unui sistem care a mutilat societatea românească timp de 45 de ani”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Vineri, 12 noiembrie, autorităţile locale, foşti deţinuţi politici şi înalţi clerici vor dezveli monumentul victimelor comunismului din Iaşi. De asemenea, va fi oficiat un Te Deum pentru pomenirea victimelor comunismului, o parte din aceştia fiind înalţi prelaţi ortodocşi şi catolici.

Astfel de monumente au fost ridicate în mai multe oraşe ale ţării, în principal în fostele centre concentraţionare.  Iniţiativa ridicării monumentului aparţine Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Iaşi (AFDR) şi a fost susţinută de Primăria Municipiului Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 520 mii lei. Grupul statuar este ridicat pe un soclu placat cu granit şi va beneficia de iluminat arhitectural. La amenajarea zonei a contribuit şi DSPM prin modernizarea şi aranjarea peisagistică a parcului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*