Memorandum pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/03/2012

Cu ocazia vizitei Guvernului la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a înmânat prim ministrului Mihai Răzvan Ungureanu un Memorandum cu privire la dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Documentul a fost semnat de către Primarul municipiului Iaşi, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Prea Sfinţia Sa Petru Gherghel, Episcop al Diecezei de Iaşi, Preşedintele Academiei Române Filiala Iaşi, rectorii Universităţilor ieşene, preşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, a Patronatului IMM, a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi.

“Aeroportul Iaşi este cel mai vechi din ţară, cu activitate încă din anul 1905 şi cu statut comercial din anul 1926, odată cu inaugurarea cursei Bucureşti – Galaţi – Iaşi şi Chişinău. Dotat în prezent cu o pistă din beton realizată în anul 1969, cu lungimea de numai 1.800 de metri, o aerogară ce procesează doar 150 de persoane pe oră, Aeroportul Internaţional Iaşi este un aeroport primitiv, demn de lumea a treia şi nu e o ţară membră a Uniunii Europene. Mai mult, gradul de uzură a pistei Aeroportului Iaşi, considerată de specialişti îmbătrânită, precum şi binecunoscutele episoade care au implicat fauna din zonă, denotă riscul la care se expun cei peste 12.000 de pasageri care, lunar, tranzitează Aeroportul Internaţional Iaşi.

Realitatea ne arată că, spre deosebire de Iaşi, aducerea la standarde europene a aeroporturilor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara s-a făcut în principal cu investiţii guvernamentale şi drept urmare considerăm moral şi echitabil ca şi Aeroportul Internaţional Iaşi să beneficieze de o asemenea susţinere din partea Guvernului, concretizată într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, pentru cofinanţarea realizării unei piste de 3.000 de metri şi extinderea autogării la o capacitate de procesare de 400 de persoane pe oră.

Ca urmare, vă adresăm rugămintea de a iniţia o Hotărâre de Guvern prin care să se transmită Consiliului Judeţean o parte din fondurile necesare realizării proiectului Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi” – fragment din Memorandum.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*