Matei Vişniec va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte “George Enescu” din Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/10/2018

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași are plăcerea de a invita publicul vineri, 5 octombrie 2018, la decernarea înaltei distincții de Doctor Honoris Causa renumitului poet, dramaturg, romancier și jurnalist român, Matei Vișniec.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfășura la sediul Rectoratului Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Casa Balş, strada Cuza Vodă 29, în sala „Eduard Caudella”, începând cu ora 11:00. Laudatio va fi rostită de prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță.

Festivitatea de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa va fi urmată de o lansare de carte a volumelor „Ultimele zile ale occidentului”, „Cabaretul cuvintelor” și „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” care aparțin autorului Matei Vișniec.

Personalitate cu multiple valențe, Matei Vișniec este unul din cei mai cunoscuți dramaturgi români din străinătate care figurează pe afișele teatrale din peste 30 de țări. Originar din Rădăuți, și-a petrecut copilăria și adolescența în România perioadei ceaușiste, observând încă de mic diferența dintre realitatea trăită și cea „cosmetizată” pe care o înfățișa regimul din acea perioadă. Acest aspect va reprezenta o sursă de inspirație substanțială pentru multe dintre piesele sale.

Începe prin a-și publica primele poeme în revista școlii, ca în scurt timp, la doar 16 ani să aibă loc debutul său literar național printr-o serie de poeme publicate în revista „Luceafărul”. După ce se mută la București are o perioadă foarte productivă (1977-1987), scriind numeroase poeme, piese, romane și scenarii de film. Însă, cenzura îi limitează mult posibilitățile de promovare a textelor sale, fiind refuzate sistematic, ceea ce îl determină să-și părăsească țara și să ceară azil politic în Franța, unde rămâne până în ziua de astăzi.

În timpul azilului politic își dezvoltă o prodigioasă carieră publicistică, activând ca jurnalist la Secția Română de la RADIO BBC în Londra (1988-1989), apoi la Secția Română de la RADIO FRANCE INTERNATIONALE (Paris, Franța). Treptat se face cunoscut pe plan internațional ca dramaturg, piesele sale fiind traduse în 25 de limbi. Astfel, Matei Vișniec devine al doilea dramaturg român care reușește să se impună în universul select și conservator al teatrului francez, după Eugène Ionesco.

În prezent activează atât în România, cât și în Franța, declarând: „Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*