Mărţişor, veşti de primăvară la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/02/2016

În zilele următoare, la Iaşi vor avea loc mai multe manifestări dedicate sărbătorii Mărţişorului.

“De Mărţişor la Golia”, sărbătoarea primăverii

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Consiliului Județean Iași, organizează a V-a ediție a Târgului handmade, intitulat “De mărțișor la Golia”. Scopul acestui eveniment devenit deja unul cu tradiție este acela de a promova articolele specifice de mărțișor realizate handmade de artiștii locali, de a încuraja creativitatea, originalitatea, meșteșugul și inspirația, oferind ieșenilor mărțișoare deosebite.

Afis Targ Martisor

Târgul handmade “De mărțișor la Golia” va reuni circa 15 de participanți și se va desfășura în perioada 26 februarie – 02 martie 2016, în intervalul orar 10.00-17.00, în parcarea din fața Mănăstirii Golia (zona Târgu Cucu). Dintre participanții la târg fac parte și două asociații din Iași, Asociația „Generația Viitorului” și Asociația „Renașterea Speranței”, care vor expune obiecte lucrate cu suflet de copii și adulți cu dizabilități. Obiectele expuse spre vânzare vor fi mărțișoare lucrate manual din imortele, mărțișoare croșetate și cusute, mărțișoare cusute pe goblen, mărțișoare din fimo, quilling, aranjamente florale, bijuterii din piele și pietre semiprețioase, felicitări. Evenimentul face parte din seria de acțiuni de promovare a Iașului si a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia, iar expozanţilor nu li se percepe nici o taxă de participare.

Afis Martisor Art

 

 

Mărţişor – simbol şi tradiţie”, prima ediţie la Iaşi

Primăria Municipiului Iași, împreună cu Asociația “Alexandru Lăpușneanu” și Asociația “Art – Meșteșugurile Prutului”, organizează prima ediţie a manifestării cultural interactive Mărţişor – Simbol şi Tradiţie, eveniment care va avea loc între 27 februarie şi 2 martie 2016, în Piaţa Unirii din Iaşi. Organizatorii estimează că vor participa peste 20 meșteri populari din diverse zone etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova. De altfel, principalul obiectiv asumat de Asociaţia Art – Meşteşugurile Prutului constă în promovarea mesteşugurilor populare tradiţionale din România şi Republica Moldova în vederea conservării particularităţilor româneşti în diversitatea europeană, precum și transmiterea acestora către tânăra generație. Pe toată durata desfăşurării evenimentului vor avea loc demonstraţii practice ale meşterilor populari, ateliere de inițiere a copiilor în tehnica confecționării mărțișorului tradițional, momente artistice susținute de elevi de la Liceul Pedagogic “V. Lupu”, Școala Gimnazială “Otilia Cazimir”, Palatul Copiilor și reunite sub titlul “Dor de primăvară”. Partenerii evenimentului sunt Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Iași, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național “Moldova” – Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (A.S.I.M.) şi Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamț. Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2016, orele 11.00.

 

Mărţişorul, moment de bucurie

Grădinița Kids Garden Iași lansează invitația la Festivalul Mărțișorului, cu tema “Mărțișorul, moment de bucurie”. Evenimentul va avea loc pe 27 februarie, fiind organizat împreună cu Organizația Salvați Copiii – Filiala Iași, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași și a Primăriei Municipiului Iași.

afis kids

Festivalul Mărţişorului își propune să aducă împreună copiii de la grădinițele de stat și particulare din Județul Iași, într-o manifestare concurs, pentru a sprijini cu rechizite școlare copiii din familii defavorizate, alături de voluntarii Salvați Copiii – Filiala Iași.  Acestora li se va alătura ca și prezentator al festivalului, actrița Tatiana Grigore ce va crea o atmosferă de concurs incitantă, în care copiii vor avea prilejul de a interacționa, de a-și arăta talentul artistic, de a se exprima liber, făcând schimb de mărțișoare și totodată participând și la Târgul-Expoziție de mărțișoare. Toate fondurile obținute, vor fi donate Organizației Salvați Copii – Filiala Iași, în scop umanitar.

Evenimentul de lansare al Festivalului Mărțișorului va avea loc la sediul Grădiniței Kids Garden Iași, din Str. Socola nr. 7, lângă Școala Generală „Otilia Cazimir”. Concursul se va desfășura pe parcursul zilei de 27 februarie 2016, începând cu ora 10.

În cadrul Festivalului vor fi organizate 4 secțiuni: Dans, Artă vocală, Teatru/Poezie și Artă plastică și se adresează copiilor de vârstă preșcolară între 4 și 6 ani și școlarilor din clasa pregatitoare.

Grădinița Kids Garden Iași, cu sprijinul Fundației Umanitare Elemir, îşi propune să aducă împreună oamenii care mişcă lucrurile şi lucrurile care merită mişcate, spre beneficiul întregii comunităţi, pentru conștientizarea celor mici că și ei pot fi de folos unor copii mai puțin norocoși,  prin activitățile din cadrul festivalului.

Scopul Festivalului Mărțișorului este de a participa la o acțiune caritabilă și de a simți bucuria actului de a dona.

Administrând profesionist şi transparent donaţiile primite de la sponsori, ne asigurăm de îndeplinirea obiectivelor donatorilor, oferind astfel membrilor comunităţii oportunităţi concrete de a participa, de a cataliza cele mai bune idei şi de a sprijini programe de calitate.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*