“Magia serii în sunet şi lumină”, pe esplanada Teatrului Naţional

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/09/2014

magia 2Opera Naţională Română Iaşi anunţă deschiderea stagiunii 2014 – 2015. “Magia serii în sunet şi lumină”, evenimentul prin care se deschide stagiunea, aflat deja la cea de-a IV-a ediţie, va avea loc duminică, 14 septembrie, de la ora 20.30, pe esplanada Teatrului Naţional.

Accesul publicului este liber
Spectacolul va consta într-un concert susţinut de Elena Moşuc şi Gonçalo Salgueiro, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. “Invitaţii speciali şi artiştii talentaţi ai instituţiei noastre vor oferi spectatorilor o seară magică de operă şi muzică fado ce se va încheia cu un extraordinar foc de artificii”, au precizat reprezentanţii Operei Naţionale Române Iaşi. Grandiosul eveniment va cuprinde arii de operă și de musical, precum și cântece fado, încununate de jocuri de lumini, lasere și artificii. Accesul publicului este liber.

Operfado, un succes răsunător
Anul acesta, în luna aprilie, celebra soprană Elena Moșuc alături de Gonçalo Salgueiro, orchestra și corul Operei Iași, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, au adus în premieră mondială, în capitala Moldovei, Operfado. Concertul s-a bucurat de un succes răsunător, astfel încât Opera Națională Română Iași îi readuce pe îndrăgiții artiști în fața publicului. Aclamat pentru versatilitatea talentului său, pentru eleganța prezenței scenice și pentru vibrația cântului său, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado în Portugalia și a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / În anotimpul cireșelor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD și DVD, 2009/2010). Pentru cântecele pe care le-a înregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris și versuri emoționante, remarcându-se ca un veritabil deschizător de drumuri în muzică și ca un poet sensibil.

Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar și o viziune fatalistă asupra sorții. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a apărut în Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marcă a limbii și culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*