Lucrările la Piaţa Unirii şi Plaja Nicolina pornesc anul acesta, se finalizează în 2015

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/01/2014

În anul 2014, conducerea Primăriei Iaşi intenţionează să demareze alte două noi investiţii, finanţate cu fonduri europene. Este vorba de refacerea străzii Lăpuşneanu, a pasajului Unirii şi a Pieţei Unirii, pe tronsonul dintre hotelul cu acelaşi nume şi bulevardul Independenţei. Al doilea proiect are în vedere refacerea şi modernizarea bazei de tratament de la Plaja Nicolina. Ambele lucrări ar urma să fie demarate anul acesta şi finalizate până la sfârşitul lui 2015.

Kilometrul 0
Strada Lăpuşneanu, celebră zonă de promenadă a Iaşului, îşi va recăpăta parfumul de epocă prin intermediul unui proiect european. Pentru a schimba înfăţişarea străzii, pavimentul va fi schimbat cu piatră naturală, vor fi create mici scuaruri, iar mobilierul stradal, de la chioşcuri de ziare la coşuri de gunoi, va avea un design inspirat din cele din trecut. De asemenea, parcul Mitocul Maicilor, dintre bulevardul Independenţei şi Muzeul Unirii va fi redesenat complet, mărindu-se proporţia spaţiului verde. În reamenajare va intra şi esplanada pietonală dintre Piaţa Unirii şi Independenţei unde, ca element de noutate, vor fi realizate şi două fântâni arteziene în cascadă. Refacerea estetică şi funcţională a zonei va transforma arealul Piaţa Unirii – bdul Independenţei – strada Lăpuşneanu, într-un centru pietonal unitar. Potrivit proiectului, regenerarea urbană a acestei zone istorice se va desfăşura pe o suprafaţă de 52.000 de metri pătraţi. În acest plan este prins şi pasajul subteran care face legătura dintre Piaţa Unirii şi bulevardul Ştefan cel Mare.

Modernizarea Plajei Nicolina
În scurt timp, va fi semnat şi contractul pentru reabilitarea şi modernizarea zonei de tratament şi agrement de la Plaja Nicolina. Prin acest proiect, lucrările de construcţie şi modernizare vor cuprinde o clădire pentru agrement şi tratament, o construcţie funcţională, două bazine exterioare, amenajarea unei plaje pe nisip. Totodată, vor fi realizate alei pietonale, un gard de împrejmuire, spaţii verzi, dar va fi amenajată şi o parcare. Prin implementarea proiectului, se va realiza o valorificare optimă a apelor sulfuroase existente în zonă, astfel planul propus fiind relevant pentru turismul balnear și turismul de week-end. Într-o etapă ulterioară se vor executa şi lucrări de extindere a Spitalului de Recuperare, realizarea de săli de fitness, Spa şi agrement. Totodată sunt prevăzute şi lucrări de infrastructură în zonă, pentru facilitarea accesului la această bază.

pasaj unirii

„Ne interesează foarte mult zona Lăpuşneanu – Piaţa Unirii, este o zonă istorică şi de referinţă pentru municipiul nostru. S-o începem anul acesta şi s-o finalizăm până la sfârşitul lui 2015. Foarte important pentru noi este pasajul Unirii. Încercăm să-i dăm o alură nu numai modernă, dar cât mai uşor de utilizat. Vor fi şi elevatoare pentru persoanele cu handicap. Şi, bineînţeles, altă abordare în ceea ce priveşte finisajele, reţelele de evacuare a apelor pluviale, aspectul general al magazinelor de acolo şi legătura cu partea de suprafaţă, scările, totul se reface”, Mihai Chirica, viceprimar

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*