Lucrări la Golia, etapa a II-a: restaurarea va fi desăvârşită

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/11/2012

În această etapă,  se va restaura pictura interioară, se vor reface străzile din jur, iar clădirea va fi iluminată arhitectural ■ Aceasta a doua etapă a proiectul aduce cu sine o investiţie de aproape 6 milioane de euro, mare parte fonduri UE

După restaurare, la Mănăstirea Golia a crescut numărul de pelerini şi turişti din ţară şi străinătate

Municipiul Iaşi îşi va mări numărul de perle arhitecturale ce vor fi puse în valoare cu încă un monument în curs de restaurare. Primăria Municipiului Iaşi a primit undă verde pentru „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II”, proiect prin intermediul căruia pictura interioară şi frescele bisericii vor fi refăcute, străzile adiacente Mănăstirii Golia vor fi reabilitate şi iluminate arhitectural, iar zona din vecinătatea ansamblului monastic va fi dotată cu mobilier urban. „Întrucât primul proiect de restaurare şi consolidare a avut fonduri limitate şi nu a putut include şi reabilitarea picturii din interior, Primăria Municipiului Iaşi a demarat demersurile pentru un alt proiect „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II”, care în momentul de faţă este în proces de derulare”, a declarat părintele stareţ al mănăstirii, Vitalie Danciu.

Restaurarea icoanelor

Proiectul îşi propune revitalizarea şi valorificarea potenţialului turistic, ameliorarea şi consolidarea calităţii spaţiului public şi asigurarea creşterii confortului cetăţenilor prin îmbunătăţirea şi înfrumuseţarea aspectului urban. Astfel, va contribui la modernizarea centrului istoric al oraşului Iaşi, mănăstirea Golia devenind un punct atractiv al străzii istorice Cuza Vodă, alături de alt obiectiv major, Piaţa Unirii. „În momentul de faţă, în proces de execuţie sunt icoanele realizate în 1754, dar care au fost supuse unei restaurări de mică amploare în 1838. Această acţiune vine în completarea proiectului de refacere al întregului ansamblu Golia”, a precizat părintele arhimandrit Vitalie Danciu. Programul pune accent pe dezvoltarea turistică a mănăstirii, a oraşului Iaşi şi a Moldovei. „Prin acţiunile Primăriei Municipiului Iaşi şi ale Consiliului Judeţean, am arătat că monumentele religioase din România nu sunt nişte simple muzee, ci sunt mănăstiri pline de viaţă, cu activitate liturgică permanentă”, a mai afirmat acesta. Valoarea totală a investiţiei „Reabilitarea Mănăstirii Golia – etapa II” este de aproximativ 6 milioane de euro, cofinanţarea necesară din bugetul municipalităţii fiind de 2%.

Excelenţă în conservare

Pentru restaurare, Mănăstirea Golia a fost premiată de Uniunea Europeană. Cel care a ridicat premiul a fost părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii

Prima etapă de reabilitare a primit deja recunoaştere internaţională. Astfel, Mănăstirea Golia a fost premiată de Uniunea Europeană în cadrul Programului Europa Nostra 2012 pentru excelenţă în conservare. Placheta de bronz obţinută prin proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia, Iaşi“ în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural, a fost dezvelită pe 14 septembrie 2012 în cadrul unei ceremonii în prezenţa secretarului de stat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Sergiu Nistor, al reprezentanţilor „Europa Nostra“ şi al autorităţilor locale şi judeţene, precum şi al delegaţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Mănăstirea Golia se afla într-un grad avansat de degradare, fiind afectate structura de rezistenţă şi arhitectura. Din acest motiv erau necesare lucrări urgente de consolidare şi restaurare. Mulţumită Consiliului Judeţean şi Primăriei Municipiului Iaşi, în urma realizării proiectului «Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia, Iaşi», acest obiectiv a putut fi atins”, a declarat părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul mănăstirii.

Mai mulţi turişti

„Restaurarea mănăstirii a avut un impact deosebit pe plan local şi naţional, dar şi internaţional, prin creşterea numărului de pelerini şi turişti din ţară şi străinătate. Ca să nu mai menţionăm de confortul estetic şi înaltul grad de securitate de care beneficiază în prezent credincioşii ce frecventează slujbele bisericii”, a afirmat Vitalie Danciu. Valoarea totală a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia s-a ridicat la aproximativ 6,2 milioane de euro, Uniunea Europeană contribuind cu circa 3,3 milioane de euro, 1,1 milioane de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Judeţean Iaşi. Astăzi, Mănăstirea Golia este un autentic centru cultural, găzduind şi Centrul Cultural Misionar Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Comments

comments1 Comentariu

  1. cetatean

    O sa vina foarte multi turisti, mai ales sa vada mizeria si sa asculte manelele de peste drum de pe strada Golia
*