Lucrări de restaurare la Crucea lui Ferentz şi la Monumentul Eroilor Francezi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/11/2013

Unul din cele mai vechi monumente ale Iaşului va fi restaurat în următoarea perioadă. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional pune la dispoziţie bani pentru refacerea Crucii lui Ferentz din cartierul Nicolina. Monumentul de piatră, datând din 1716, a fost distrus în urma unui act de vandalism, crucea pierzând astfel un braţ. Restaurarea se va axa pe refacerea crucii de piatră şi a inscripţiilor, întreaga zonă a movilei funerare fiind planificată pentru o etapă ulterioară. „O echipă de istorici şi restauratori, coordonată de Direcţia de Cultură, va restaura doar partea de monument, crucea de piatră. După ce vom termina lucrările de pe proiectul european aflat acum în desfăşurare pe şoseaua Nicolina vom pune în valoare întreaga zonă, cu împrejmuiri şi accese”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

cruceCrucea lui Ferentz (foto) a fost ridicată din porunca domnitorului Mihail Racoviţă pentru a marca bătălia de la poalele Cetăţuii din ianuarie1716. În perioada războiului austriaco-turc, trupele austrice conduse de căpitanul Francois (Ferentz) Ernau au intrat în Iaşi pentru a-l detrona pe Mihail Racoviţă. Retras în Mănăstirea Cetăţuia, domnitorul moldovean a cerut sprijinul tătarilor, cu ajutorul cărora a reuşit să-i învingă pe austrieci. Soldaţii inamici care nu au pierit în timpul bătăliei au fost executaţi zilele următoare, împreună cu boierii care au sprijinit detronarea. Pentru a marca victoria, Mihail Racoviţă a cerut îngroparea trupurilor şi ridicarea unei cruci de piatră pe care a fost înscrisă întreaga întâmplare.

În această lună sunt planificate lucrările de restaurare şi reabilitare a osuarului şi monumentului Soldatului Francez din cimitirul Eternitatea. Cu sprijinul Primăriei Iaşi, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi Ambasada Republicii Franceze în România vor demara lucrări de reparaţii şi restaurare a monumentului, pentru aceasta fiind contractată o firmă specializată în monumente funerare din Bucureşti. „Acordăm tot sprijinul necesar pentru desfăşurarea lucrărilor, de la avizele necesare, până la pregătirea terenului şi aigurarea acceselor pentru constructori. Osuarul soldaţilor francezi va fi restaurat începând din această lună. Cele două instituţii au contractat deja o firmă din Bucureşti care să execute aceste lucrări”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica. Iniţiativa reparaţiilor monumentului a apărut în toamna anului trecut, când ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa, Philippe Gustin a participat la o ceremonie de comemorare a soldaţilor francezi şi de rememorare a relaţiilor franco-române din perioada 1916 – 1918. Monumentul Eroilor Francezi este ridicat în onoarea soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial în zona Iaşului şi face parte din sectorul militar al Cimitirului Eternitatea, alături de monumentele închinate soldaţilor români, germani şi ruşi morţi în cele două războaie mondiale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*