Licitaţie pentru noi autobuze la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/02/2017

Procesul de modernizare a mijloacelor de transport în comun din Iaşi intră într-o nouă etapă. În cursul săptămânii viitoare, municipalitatea va demara procedurile de licitaţie în vederea achiziţionării de autobuze noi, în baza creditului contractat de la BERD.

Copy of Autobuze 3

Cumpărarea noilor autobuze va fi posibilă graţie acordului de împrumut privind reînnoirea întregului parc auto al Companiei de Transport Public (CTP) semnat în decembrie 2016 între Primăria Municipiului Iaşi şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Suma pe care o va împrumuta Municipiul Iaşi este de aproximativ 15 milioane de euro, cu aceşti bani urmând a fi cumpărate autobuze noi, cu norma de poluare Euro 6. Împrumutul are o perioadă de grație de doi ani și o perioadă de rambursare de 10 ani. În urma discuţiilor dintre comisia de negociere din partea Municipiului Iași instituită în 15 iulie 2016 şi reprezentanţii BERD, banca a acordat o serie de facilităţi, precum diminuarea marjei dobânzii de la 1,5% la 1,3% pe an peste ROBOR3M sau reducerea comisionului de acordare de la 1,0% la 0,5%. Potrivit calculelor efectuate de departamentele de specialitate ale Primăriei, la data de 30 septembrie 2016 gradul de îndatorare a Municipiului Iaşi a fost de 12,07%, iar din estimările realizate în conformitate cu prevederile legale, pe perioada de contractare a împrumutului nivelul îndatorării nu va depăşi limita de 30%.„Această finanțare din partea BERD este rezultatul unui parteneriat pe termen lung. Lucrăm cu municipalitatea ieșeană de foarte mulți ani. Noi vizăm nu doar finanțarea și modernizarea parcului de autobuze, ci mai ales îmbunătățirea sistemului public de transport, obiectiv pentru care BERD va pune la dispoziția Primăriei Iași asistență tehnică gratuită”, a declarat Venera Vlad, coordonator pentru România al Infrastructurii Municipale și de Mediu din cadrul BERD. “De-a lungul anilor am derulat mai multe contracte de credit. Toate au fost un succes, de ambele părți. Mulțumesc colegilor din Consiliul Local Iași care au fost de acord cu acest împrumut, precum și comisiei de negociere”, a spus primarul Mihai Chirica.

 

Calitate confirmată în trafic

Autobuzele ce vor fi procurate prin intermediul împrumutului BERD vin în completarea lotului de 12 autobuze noi deja existente în parcul auto al CTP Iaşi. Primele patru care au sosit în vara anului trecut la Iaşi sunt marca Isuzu Citiport, firma care a câştigat licitaţia fiind SC Anadolu Automobil Rom SRL Bucureşti. Fiecare autobuz are lungimea de 12 metri, lăţimea de 2,55 metri şi înălţimea de 3,1 metri. Capacitatea este de 102 călători (24 de locuri pe scaune şi 78 de locuri în picioare) şi 1 loc pentru şofer, având câte 3 uşi în 2 foi. Totodată, fiecare astfel de mijloc de transport în comun are 1 loc special pentru persoane cu dizabilităţi şi rampă pentru accesul fotoliului rulant. Celelalte opt autobuze noi aflate în exploatare sunt model Eurobus Diamond, Euro 6, acestea fiind achizţionate în urma unei licitaţii câștigate de SC BMC Truck & Bus SRL Ilfov. Acestea au câte trei uși, o lungime de 12 metri, o lățime de 2,5 metri și o înălțime de 3,15 metri. Fiecare autobuz are o capacitate de 109 călători și are podea joasă, rampă pentru persoane cu dizabilități, spațiu pentru scaun cu rotile, aer condiționat în tot spațiul și sistem de supraveghere video.

 

 

 

 

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*