Let’s Do It Romania, in Iasi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/09/2010

Lupul: denumire ştiinţifică “Canis Lupus”; este un animal carnivor, se comportă atât ca vânător cât şi ca necrofag, fiind un important factor în păstrarea echilibrului ecologic. Deşi preferă carnea, el poate supravieţui şi pe bază de fructe, alte vegetale şi hoituri iar în cel mai rău caz chiar şi scoarţa de copac.

Nu consumă: plastic, metal, cauciuc, hârtie sau alte deşeuri industriale.

Vulpea: denumire ştiinţifica “Vulpes Vulpes Crucigera”; este un mamifer carnivor specializat în prinderea rozătoarelor, însă la nevoie este şi necrofag, jucând un rol important în prevenirea răspândirii epidemiilor.

Nu consumă: pungi de plastic, pet-uri, conserve de metal, sticlă, polistiren expandat sau alte deşeuri din construcţii.

Corbul: denumire ştiinţifică “Corvus Corax”; este probabil pasărea cu cea mai mare amplitudine ecologică dintre toate păsările lumii. Este o pasăre omnivoră, alimentaţia de bază constând în seminţe, insecte, amfibii, reptile mici, mamifere mici, etc. De asemenea nu se dă în lături de la cadavre, fiind în mod normal un sanitar natural.

Nu consumă: dopuri de pet, pahare de plastic, polietilena, pachete de ţigări sau alte deşeuri de hârtie

Vulturul: face parte din familia Accipitridae; este numele comun atribuit păsărilor răpitoare diurne de talie mare. Se hrănesc cu pradă vie însă de cele mai multe ori şi cu stârvuri, având un rol foarte important în curăţarea ecosistemelor în care trăiesc.

Nu consumă: baterii de maşină, filtre auto, tobe de eşapament şi alte deşeuri metalice

Gândacul de bălegar: denumire ştiinţifică “Phanaeus vindex”; este o insectă din ordinul coleopterelor care se hrăneşte cu excremente, bălegar. Acest mod de hrănire face din gândacii de bălegar nişte agenţi sanitari extraordinari, fără să mai vorbim de rolul de reintegrare a acestor materii în circuitul natural.

Nu consumă: mucuri de ţigări, cioburi de sticlă sau rumeguş.

Sunt lucruri pe care natura le face cel mai bine, este capabilă să evolueze şi să se adapteze la noile condiţii, însă sunt lucruri în faţa cărora natura rămâne neputincioasă; în faţa gunoaielor natura nu are nici o soluţie.

Vino sâmbătă 25 septembrie 2010 şi plăteşte-ţi toate datoriile faţă de mediul înconjurător. Pentru toată murdăria pe care ai pricinuit-o, pentru tot gunoiul pe care l-ai aruncat, pentru toată indiferenţa de care ai dat dovadă până acum, vino pe 25 septembrie şi revanşează-te. Let’s Do It Romania ne oferă posibilitatea să ne unim forţele într-un front comun împotriva gunoaielor. Este şansa ta să repari răul pe care îl faci timp de 365 de zile într-un an.

De câte ori nu ai mers pe stradă şi ai rămas şocat de câte gunoaie sunt aruncate, de câte ori nu ai ieşit la iarbă verde şi a trebuit să faci slalom printre gunoaie, de câte ori nu ai plecat la munte şi ai gasit acolo gunoaie?

De prea multe ori am lăsat gunoaie în urma noastră şi am mers mai departe indiferenţi. Acum este momentul să facem ceva în această privinţă, acum este posibil să materializam acea indignare la adresa gunoaielor. Suntem direct responsabili de fiecare morman de gunoaie din ţara asta; dacă până acum nu am făcut nimic acum este timpul să acordăm o singură zi din “preţiosul nostru timp” şi să incercăm să rezolvăm această problemă.

25 septembrie este o zi a faptelor, nu a vorbelor. Let’s do it in Iasi!


Pentru mai multe informaţii accesează site-ul oficial Let’s Do It Romania
Pentru a nu fi indiferent înscrie-te în program

Comments

comments1 Comentariu

  1. Mihaela

    Superb articol!!! Felicitari Ieseni!!!
*