Legendele de la poalele Ceahlăului, subiecte pentru participanţii la tabăra de fotografie de la Buhalniţa

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/07/2018

Clubul Fotografilor Iaşi, Clubul Foto FOCUS Botoşani, Primăria Hangu, judeţul Neamţ, Pensiunea „Lostriţa” – Buhalniţa-Hangu, judeţul Neamţ şi Parohia Buhalniţa-Neamţ, au organizat în perioada 5-8 iulie 2018 tabăra de fotografie „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”, ediţia a IV-a.

Fotografi din trei judeţe ale ţării au fost prezenţi în perioada 5-8 iulie 2018, în localitatea Buhalniţa din judeţul Neamţ în cadrul unei tabere de fotografie. Aceasta se intituleză „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”. Proiectul, implementat pe perioada unui an, este derulat de Clubul Fotografilor Iaşi, Clubul Foto FOCUS Botoşani, Primăria Hangu, judeţul Neamţ, Pensiunea „Lostriţa” – Buhalniţa şi Parohia Buhalniţa-Neamţ. Radio Jurnal Spiritual a fost principalul partener media al evenimentului. Tabăra „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”, ediţia a IV-a, a făcut parte din manifestările religioase şi culturale prilejuite de împlinirea a 560 de ani de atestare documentară a Bisericii Buhalniţa-Neamţ, ctitorie a domnitorului Miron Barnovschi. În zilele de 6 şi 7 iulie, participanţii au mers într-o tură foto la răsărit pe Vârful Izmana şi pe Vârful Creasta Giurcii din satul Buhalniţa. Lacul Izvorul Muntelui, florile şi razele soarelui au fost principalele subiecte pe care fotografii le-au surprins prin intermediul aparatului de fotografiat. Tinerii au avut parte de o vreme plăcută şi de un spectacol al naturii, generat de ceaţa şi de negura de la poalele Ceahlăului. Despre primele zile din cadrul taberei ne-a vorbit Andrei Baciu, artist fotograf din Ploieşti: „Tot ceea ce se vede se leagă pe verticală de ceea ce nu se vede. Firea se leagă de cele suprafireşti. Cred că tot ceea ce se află aici, se originează în ceea ce se vede şi se simte cu ochii şi cu inima. Pentru fotografi, răsăritul este cel mai important. Sfinţii Părinţi spun că Dumnezeu, la fiecare răsărit binecuvântează firea încă odată. Cred că acesta este efortul conştient sau mai puţin conştient pe care încercăm să-l dăm mai departe, şi anume acela al miracolului care se întâmplă în fiecare dimineaţă”.

Gest de recuperare a culturii naţionale, prin fotografii

 

În seara zilei de sâmbătă, 7 iulie, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Sânzienele la Borleşti” şi lansarea albumului foto cu acelaşi nume.

 

Imaginile su fost realizate în perioada 23-24 iunie 2018 de către următorii membri ai Clubului Fotografilor Iaşi: Florin Aioanei, Alexandru Pohaţă şi Constantin Ciofu. În deschiderea evenimentului, Lucian Vamanu, patronul Pensiunii „Lostriţa” şi-a exprimat bucuria de a-i avea oaspeţi pe fotografii din Iaşi, Botoşani şi Ploieşti: „Acest eveniment este organizat datorită fotografilor din Iaşi, Botoşani şi Ploieşti, cărora le mulţumim în mod deosebit. Menţionez că expoziţiile organizate în galeria noastră de artă sunt foarte apreciate de turişti”.

În continuare, Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, şi organizatorul taberei, a vorbit despre programul acestei ediţii şi despre lucrările din expoziţia aflată în galeria de artă a pensiunii: „Ne-am gândit să venim de această dată cu o expoziţie de fotografie care să cuprindă imagini de la Ziua Internaţională a Iei, organizată în localitatea nemţeană Borleşti. Prin implicarea colegului nostru Florin Aioanei, am editat un mic album de fotografie”. La rându său, artistul fotograf Andrei Baciu a apreciat lucrările expoziţiei: „Fotografiile sunt foarte revigorante datorită culorii florilor de sânziene, a câmpului şi a costumelor naţionale. Gestul care se află în spatele fotografiilor este acela de a recupera şi de a activa cultura noastră naţională prin obiceiuri şi prin portul ţărănesc. Îi felicit atât pe fotografi, cât şi pe cei ce apar în fotografii, pentru iniţiativă şi pentru inima din spatele ei”. O surpriză deosebită a fost prezenţa membrilor organizaţiei „Cufărul Borleştiului” din localitatea nemţeană Borleşti. A urmat prezentarea „Fotografia de peisaj. Interpretări. Compoziţie. Prelucrare”, a artistului fotograf Andrei Baciu.

„O fotografie poate să devină o icoană”

Duminică, 8 iulie, fotografii au participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Buhalniţa. La final, părintele paroh Cristian Dăscălescu a apreciat efortul tinerilor fotografi care au ales să desfăşoare un proiect în satul Buhalniţa, numită şi „Coasta de Azur a Moldovei”. În acelaşi timp, părintele paroh a mulţumit în mod deosebit artistului fotograf Andrei Baciu din Ploieşti, care, prin prezenţa sa, a conferit notorietate taberei: „Fotografii pe care îi avem ca oaspeţi în parohia noastră au dorit să imortalizeze prin intermediul aparatelor de fotografiat timpul care trece. O fotografie poate să devină o icoană. Sfinţii contemporani au fost pictaţi pe zidurile bisericilor după chipurile lor din fotografii. În fiecare fotografie stă ascunsă în stare latentă o icoană. Într-o fotografie care reprezintă de exemplu un peisaj stă ascunsă tainic slava lui Dumnezeu. Fotografii prezenţi în tabără sunt împreună lucrători cu Duhul Sfânt, de vreme ce caută frumosul şi să surprindă timpul pentru a-l înveşnici”. Prin grija părintelui paroh, participanţii la tabără au primit un prânz gratuit în cadrul căruia s-au discutat concluziile acestei ediţii.

Constantin Ciofu

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*