Lansarea site-ului proiectului „Procesul comuniștilor din România”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/12/2017

Joi, 21 decembrie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași a avut loc lansarea site-ului proiectului „Procesul comuniștilor din România”: www.procesulcomunistilor.ro. Proiectul este inclus în Programul Centenar al municipalității ieșene și este organizat de Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iași și Institutul de Studiere a Ideologiilor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Moderatorul evenimentului a fost Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

În deschiderea evenimentului, primarul Mihai Chirica a felicitat echipa Compartimentului Centenar Iași, despre care a afirmat că este cea mai activă din țară.

„Astăzi, 21 decembrie, am intrat în al 28-lea an de când s-a dat startul Revoluției române. La București au izbucnit atunci primele conflicte de stradă. Data desfășurării evenimentului de astăzi nu a fost aleasă întâmplător”, a declarat Mihai Chirica.

Despre proiect a vorbit coordonatorul acestuia, Sorin Bocancea, rectorul UPA. „Am lansat acest proiect, «Procesul comuniștilor din România» pe 7 noiembrie, la împlinirea a 100 de ani de la Revoluția bolșevică. Nu organizăm acest proiect ca gest de răzbunare, ci, în primul rând, este un act de cunoaștere. Trebuie să vedem cum ar judeca un complet de judecată ceea ce s-a întâmplat, adică să raportăm faptele liderilor comuniști la legile de atunci. Să vedem în ce măsură sau dacă au încălcat legile existente în acel moment. Nu știu care vor fi soluțiile, instanța de judecată va decide în cazul fiecăruia în parte. Ne vom referi la întreaga lor carieră, nu doar la faptele de la Revoluție, și pe toate planurile, inclusiv social și economic”, a declarat Sorin Bocancea, care a făcut și o prezentare a partenerilor proiectului.

Site-ul proiectului a fost prezentat de către Georgeta Condur, prorector al UPA.

Partenerilor proiectului sunt Academia Română, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Arhivele Naționale ale României, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Fundația Academia Civică, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, Editura Institutul European, Ateneul din Iași și Revista de gândire strategică SINTEZA.

Precizări privind proiectul „Procesul comuniștilor din România”

În legătură cu unele informații și interpretări lansate astăzi, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, în cadrul conferinței de presă prilejuite de lansarea site-ului proiectului „Procesul comuniștilor din România”, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să facă unele precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice.

Din punctul de vedere al conducerii municipalității, în calitate de principal finanțator al proiectului, utilizarea sintagmei „procesul comuniștilor” într-un mod nenuanțat și neindividualizat este de natură să denatureze scopul proiectului, cel puțin în felul în care acesta este asumat de Primăria Municipiului Iași. Conducerea municipalității consideră că un astfel de „proces al comuniștilor” nu poate fi decât un demers cu valoare simbolică menit, în principal, să pună în lumină crimele regimului comunist și, eventual, dacă există dovezi de netăgăduit, să îi indice pe cei direct responsabili. Conducerea municipalității apreciază că un astfel de demers de cercetare istorică nu poate înlocui în niciun fel demersurile judiciare care pot fi întreprinse de instituțiile abilitate ale statului cu privire la crimele regimului comunist și la autorii acestora. De asemenea, conducerea municipalității insistă ca opinia publică să înțeleagă că, din punctul său de vedere, un astfel de „proces al comuniștilor” nu îi poate viza decât pe acei membri PCR vinovați – această calitate fiind dovedită în Justiție – de crime împotriva poporului român și în niciun caz pe toți foștii membri ai partidului. Cu siguranță, între foștii membri PCR au existat numeroase persoane respectabile, de bună credință și cu un rol pozitiv în dezvoltarea comunității, iar o sintagmă precum „procesul comuniștilor” este de natură să lezeze și imaginea și memoria acestora.

În altă ordine de idei, în calitate de principal finanțator al proiectului „Procesul comuniștilor din România”, Primăria Municipiului Iași nu este de acord cu inițiativa coordonatorilor proiectului de a lansa o campanie publică de strângere de donații.

Comments

comments

Categoria: Centenar

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*